Гръцкият министър на отбраната Каменос: Няма да подкрепим Договора с Македония

1
73
Добави коментар

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос отново повтори, че ще блокира споразумението със Скопие за името на Македония.

„За мен това е едно лошо споразумение и аз ще се опитам да го блокирам“, каза Каменос, предаде АНА-МПА. Според него „договорът няма да бъде ратифициран без одобрението на народа“. „Народът ще реши за това, ако не това ще стане със 180 депутати в парламента“, каза още Каменос по време на извънредна пресконференция в министерството. Той подчерта, че този договор не е задължителен, докато не бъде ратифициран от парламента. „Всички останали условия трябва да бъдат изпълнени от Скопие“, каза още министърът на отбраната, чиято партия „Независими гърци“ участва в правителството на Алексис Ципрас.

„Няма шанс договорът да бъде ратифициран без мнението на народа. Гръцкият народ ще реши. Освен ако това не стане със 180 депутати и Нова демокрация, и ПАСОК променят сегашната си позиция. В този случай няма да може да направим нищо. Но няма да позволим това да стане без одобрението на гръцкия народ, което може да стане по два начина – или чрез референдум или чрез избори…Аз като лидер на „Независими гърци“ нося отговорност за тази позиция…Скопие няма никакво бъдеще в НАТО, ако договорът не бъде ратифициран“ каза още Каменос.

„Ако договорът бъде ратифициран със 151 гласа, аз ще напусна правителството. Ще отида при президента и ще му съобщя, че оттеглям подкрепата си за кабинета. Ще поискам избори , за да може гръцкият народ да вземе решение“, подчерта Панос Каменос. Той съобщи, че по време на срещата на върха на НАТО следващата седмица в Брюксел той ще присъства лично там, заедно с премиера Алексис Ципрас и министърът на външните работи Никос Кодзияс.

По време на гласуването в гръцкия парламент на Договора с Македония двама депутати от партията на Каменос напуснаха пленарната зала и споразумението бе одобрено от 152-ма народни представители в 300-местния гръцки парламент. /БГНЕС