Горните степени Центавър на ракетите Атлас 5 са почти готови за първите полети на Старлайнър

1
209
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 03 Юли 2018

Посещения: 12

3 юли 2018 г. 17:15 ч. Преди няколко дни оповестих, че Илон Мъск показа първата снимка на кораба „Кру Драгън“ по време на вакуумни изпитания в центъра Плъм Брук Стейшън на НАСА [1]. Но неговият пряк конкурент Тори Бруно, президент на Юнайтед лонч алайънс, не бездейства – той вчера показа първите снимки на произведените степени „Центавър“ за корабите „Старлайнър“ на Боинг [2]. 

На снимката се виждат две степени – тази вдясно ще се използва през есента или зимата при първия безпилотен полет на „Старлайнър“, а тази вляво – при неговия дебютен пилотиран полет. 

Запознатите космически ентусиасти няма как да не забележат, че степените „Центавър“ са екипирани с два двигателя. По принцип „Центавър“ лети с един двигател, но двудвигателните степени не са необичайни, макар и да летят рядко. За последен път такава степен летя през 2002 година на „Атлас 3“ и през 2004 на „Атлас IIAS“.

Сега обаче е различно – „Центавър“ няма просто да изстрелват спътници и роботизирани сонди, а хора. Двудвигателните степени ще позволят на ракетите „Атлас 5“ да извеждат с висока прецизност корабите „Старлайнър“ на правилния път към „Международната космическа станция“.

Photo credit : ULA