Остров сред облаците – ‘Изгубеният свят’ в Южна Америка

1
102
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Изгубеният свят, по начина по който Артър Конан Дойл го е представил в романа си от 1912 година, е място, застинало във времето, където човекът съжителства с динозаври и други причудливи същества. Този свят, като оставим настрана динозаврите, все пак съществува в планините на Южна Америка.

Снимка: huffpost.com

Планината Рорайма, намираща се на границата между Венецуела, Бразилия и Гвиана, е уникална по рода си с нейните плоски върхове, напомнящи на картина от гореспоменатия роман на Артър Дойл ‘Изгубеният свят‘. Тя е част от планинско-платовидната система Гвианска планинска земя, може би една от най-старите геоложки формации на Земята, образували се преди около 2 милиарда години. Издига се на почти 2800 метра над околните равнини, но не това я прави толкова уникална. Докато в подножието ѝ преобладават не особено стръмни хълмове, то на около 400 метра под върха на Рорайма започват отвесни скали, обграждащи го от всички страни. Често обгърнат в облаци, с ежедневни валежи, върхът на Рорайма наподобява на отдалечен остров в небесата.

Снимка: wallup.net

Поради голямото количество ежедневни валежи и малкото растителност, която да задържа водата, плоският връх на планината Рорайма образува едни от най-високите водопади в света.

Снимка: k-medicaloffice.com

Интересно е, че този връх и останалите като него в района, наистина сякаш са откъснати от останалия свят. Рорайма има своя собствена екосистема, включваща растения и животни, които не се срещат никъде другаде. Около 30 процента от всички растителни и животински видове се срещат единствено на тези високи плата. Едно от най-забележителните животни, открити в това откъснато място е вид черна жаба с жълт корем, около 3 сантиметра дълга, издаваща звук като от падаща капка във вода.

Вид жаба, срещащ се единствено в планината РораймаСнимка: www.mnn.com

Спиращите дъха гледки от върха на планината често са прекъсвани от мъгла или дъжд. Студени и чисти езера са разпръснати по всички плата. По смелите посетители на това незабравимо място могат да застанат на ръба на скалите и да се насладят на високите и красиви водопади. Планината Рорайма е място, което привлича хора от повече от век.

Снимка: www.mnn.com

В средата на 90-те години на 20-ти век Института за национални паркове във Венецуела бил принуден да ограничи достъпа на туристи до върха на планината Рорайма. Според проучване на катедрата по опазване на тропическите гори от университета Дюк непрестанното присъствие на хора на върха унищожава растителността, води до увеличаване на отпадъците по пътеките и най-посещаваните места, както и до замърсяване на водата. Друг проблем представлява и вземането на парчета кварц от така наречената ‘Кристална долина‘, въпреки забраната.

Снимка: shopswindows.com

В планината Рорайма има няколко застрашени растителни и животински вида. Наплива от хора, желаещи да се докоснат до това забравено място, се увеличава всяка година, като през 2003 година е изчислено, че приблизително между 3000 и 4000 души изкачват върха всяка година. Днес се предполага, че те са няколко пъти повече.

Въпреки увеличаващите се туристи съвместната работа на правителствата на Венецуела, Гвиана и Бразилия са успели да съхранят този ‘изгубен свят‘ и до ден днешен. Надяваме се, че това ще продължи и през идните години, като се опази това уникално парче земя така, както го е създала природата.