Фирмен сайт

1
95
Добави коментар

Фирмен сайт

След множество запитвания от страна на клиенти, ние от Web Solution решихме да създадем тази статия, с цел да поясним какви са основните типове /видове уеб сайт, техните предимства и недостатъци. Видове уеб сайт:
Информативен статичен уеб сайт

Личен сайт тип визитка

Този тип сайт е подходящ за фрийлансъри ( хора на свободна практика – художници, писатели, музиканти, артисти и др. ) Ако искате да бъдете разпознат като личност и желаете Вашите умения и портфолио да бъдат представени по избран от Вас начин – това е типът сайт подходящ за Вас – семпъл, съдържащ само най-важната информация.

основни предимства: лесен за поддържане и оптимизация. Какво означава това? Няма да Ви се наложи да влагате допълнителни средства в специалисти, които да администрират сайта Ви.

основни недостатъци: ако целите затвърждаване на бизнес позиция, тези видове уеб сайт не са за Вас. Не притежава функционалност за система за разплащания, която всеки практикуващ свободна професия в един момент ще желае да придобие с цел продажба на своите продукти / услуги

Фирмен уеб сайт

Ако фирмата Ви е тясно специализирана в дадена сфера, в която няма ежедневни промени по продуктите/услугите, които предлагате, информативния статичен уеб сайт е Вашият избор. Предоставяте информацията на специалистите еднократно, те я оформят по подходящ начин и тази информация стои и репрезентира статично Вас.

основни предимства: лесен за поддържане и оптимизация. Какво означава това? Няма да Ви се наложи да влагате допълнителни средства в специалисти, които да администрират сайта Ви. Това е основно предимство на статичните сайтове. Но обърнете внимание на недостатъците!

основни недостатъци: Статичните фирмени уеб сайтове са написани само на HTML и те винаги имат едно и също съдържание. Можете да мислите за тях като за напечатани на хартия – каквото е напечатано – то си остава така “завинаги” (поне от ваша гледна точка. Програмист може да ги промени). Но ако само програмист може да променя сайта Ви, трябва да предвидите разходите, свързани с всяко изменение на информацията относно Вашия бизнес
видове уеб сайт, изработка на уеб сайт, онлайн магазин от Web Solution Информативен динамичен уеб сайт

Разглеждайки основните видове уеб сайт, не може да не обърнем внимание на разликите между динамичен и статичен сайт. За динамичен уеб сайт се счита сайт, по който се правят промени без намесата на специалист. Т.е. динамичен уеб сайт е такъв сайт, по който Вие или посетителите на сайта качвате съдържание с помощта на някакъв user-friendly интерфейс. Такъв интерфейс може да е популярна CMS платформа (Content Management System – Система за управление на съдържанието) или персонализирана такава.

Динамичните web страници се наричат така, защото тяхното съдържание (текста/картинките/снимките) се генерира динамично, т.е. при всяко поискване на дадена страница съдържанието може да е различно. За целта обикновено се ползват бази данни и когато сървърът обработва дадена страница, той се обръща към базата данни и извлича необходимата информация. Когато един сайт е съставен изцяло от статични страници той се нарича статичен. Ако има и динамични страници (и най-вече, когато те преобладават) се нарича динамичен сайт.

Използващ популярен CMS (Content Management System – Система за управление на съдържанието)

Най-често използваната платформа е WordPress, която е стартирала като блогинг платформа, но в днешно време се е развила изключително много и предлага разнообразие от възможности. Предимството на WordPress е, че тя е с отворен код и е безплатна, лесна за интегриране в дизайни, предлагат се множество plugin-и (приставки) и има набор от функционалности, които се считат за seo-friendly (подходящи за търсачките).

Използващ персонализиран CMS

Персонализираната система за управление на съдържанието има своите предимства и недостатъци. Недостатъците са, че струва повече пари, отнема повече време да се изработи и за нея не се предлагат външни plugin-и. Предимствата са, че можете да си я поръчате според Вашите желания и нужди, няма да имате излишни файлове на сървъра си, които не се използват и предразполагат към бавно първоначално зареждане на сайта, както и фактът, че системата е затворена и това я прави по-защитена, т.к. никой няма да знае тя как е структурирана.

основни предимства: доказано е, че тези видове уеб сайт – динамичните уеб-сайтове, са по-интересни както за клиентите, така и за търсачките.

основни недостатъци: Необходимо е да се прави профилактика на сайта – администриране от обучен Ваш служител, специалист или фирмата създала сайта Ви. Ако желаете информация относно възможностите за извършване на такава услуга от наша страна, натиснете тук.
Блог

Блогът може да се разглежда като смесица от личен сайт, но с динамично съдържание. Обикновено има информация за човека, който поддържа блога, но той често публикува съдържание, което счита за релевантно. В чистата си форма на блог, сайтът би следвало да представя физическо лице, т.к. акцентът пада не върху лицето, а по-скоро върху съдържанието. Но все пак честа практика стана на фирмите да имплементират блог на своите сайтове, в който да публикуват новини и статии около тяхната сфера, за да поддържат интереса на потребителите.
Онлайн магазин

Тук няма нужда от много обяснения, т.к. повечето интернет потребители са ги посещавали и използвали. Все пак да уточним, че онлайн магазините оперират на почти същия принцип като физическите магазини – влизате, харесвате си нещо, закупувате го и с малката разлика, че то се доставя до Вас. Честа практика е вече онлайн магазините да нямат физически магазини, в които да видите стоката на живо, защото това оскъпява процеса по поддържане на бизнеса. Но това не е толкова лошо нещо, защото обикновено при онлайн магазините цените на стоките са по-евтини, от тези на физическите магазини.

основни предимства: реални продажби, увеличаване на броя потенциални клиенти, лесен за оптимизация сайт, възможност за увеличаване на предлаганите от Вас продукти, без това да увеличава разходите Ви.

основни недостатъци: Необходимо е да се прави профилактика на сайта – администриране от обучен Ваш служител, специалист или фирмата създала сайта Ви. Необходимост от добавяне и/или премахване на артикули, следене на наличности и склад. Ако желаете информация относно възможностите за извършване на такава услуга от наша страна, натиснете тук.

« НАЗАД