Пуснаха под гаранция задържания шеф на КАТ-Благоевград след 40 дни арест

1
104
Добави коментар

Размерът на гаранцията е 10 000 лв.

Задържаният по три обвинения шеф на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов излезе на свобода с мярка „парична гаранция”, информира БГНЕС.

Отново мярката бе при закрити врата, а обвиняемият Стоицов бе вкаран в залата през служебен вход, за да няма контакт с представителите на медиите.

Размерът на гаранцията е 10 000 лв., решението постанови в късния следобед днес съдия Диана Узунова от Окръжен съд. Тази мярка може да бъде обжалвана пред Софийски апелативен съд.

Преразглеждането на мярката на Стоицов беше поискано от защитата му с мотива, че психическото му състояние, вследствие на престоя в ареста, се е влошило.

Припомняме, че шефът на Кат-„Пътна полиция“ в Благоевград беше задържан за 72 часа при специализирана акция на отдел „Вътрешна сигурност” на МВР и НСлС на 22 май. С него бе задържан и Бойко Шарков, сочен за помагач, а третият – Николай Доганджийски влезе в болница.

Задържаният началник на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов беше с три обвинения. Първото е за държане без надлежно разрешение на огнестрелно оръжие и боеприпаси. Второто обвинение е за престъпление по служба – по чл. 282 от НК, то е за това, че на 4 май 2018 г. е превишил правата си. Разпоредил е осигуряване на полицейски конвой от село Дамяница, община Сандански, до с. Бело поле край Благоевград, на тежкотоварна извън габаритна техника в нарушение на важащата за това забрана и без да има издадено разрешение от ОД на МВР – Благоевград, с цел да набави облага, което се изразява в незаплащане на пътни такси и от това са могли да настъпят немаловажни и трайни последици.

Третото обвинение, за което той е привлечен като обвиняем, е за подкуп. В качеството си на длъжностно лице е поискал и приел от различни лица пари в размер на 5300 лв., вещи и услуги с имуществен характер. Причината за исканите подкупи е запазване предварително на регистрационни номера с комбинации на цифри по желание с цел предоставянето им на избрани лица.