Ново мистериозно отравяне с „Новичок в Солзбъри

1
100
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Мъж и жена са критично болни, след като в сряда вечерта са били отровени от същия невропаралитичен газ „Новичок“, използван срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солзбъри, пише британският вестник The Times.

Доун Стърджис, 44-годишна, и Чарли Роули, 45-годишен, изглежда че са били „инцидентно изложени“ на „Новичок“, който бе използван за нападението над Сергей Скрипал през месец март.

Нийл Басу, директорът на службата по контратероризъм на Великобритания, заяви че връзката им със Скрипал се разследва и учените ще оценят дали отровата е била от същата партида.

Детективите все още не са наясно как двойката е била заразена, но възможността за инцидентно излагане би разпалила публичните здравни притеснения и въпроси за операцията по обеззаразяване в Солзбъри. Нийл Басу допълни:

„Нямам никаква информация от разузнаването, нито пък доказателства, че те са били мишена на някого“.

Стърджис и Роули са припаднали в град Еймсбъри, който се намира на 8 км от Солзбъри. Линейката, която е прекарала двете жертви до болницата, е била взета за унищожение или обеззаразяване, според информациите. Източници от Уайтхол потвърдиха в сряда вечерта, че „кръстосаното замърсяване“ от оригиналния невропаралитичен газ е вероятна теория.

Места в Еймсбъри и Солзбъри са били обградени и проби от субстанцията са изследвани в изследователската лаборатория за отбрана на Портън Даун. Висшестоящ източник от Уайтхол заяви: „Това демонстрира колко сериозна е била първата атака още тогава. Вижда се колко смъртоносна е тази субстанция“.

Според Нийл Басу няма доказателства, че британската двойка е посетила места, които са били обеззаразени в Солзбъри след отравянето на Скрипал.