ГЕРБ и „патриотите“ се разбраха да вдигат поетапно акциза на бездимните цигари

1
231
Добави коментар

По-малко от ден след като премиерът Бойко Борисов разпореди предложението за увеличаване на акциза на бездимните цигари да бъде оттеглено от парламента, депутатите от коалиционните партньори ГЕРБ и „Обедини патриоти“ се събраха и излязоха с общо решение. То гласи, че законопроектът ще бъде оттеглен, но следващата седмица ще бъде внесен нов, с който акцизът на новия тютюнев продукт ще бъде поетапно повишен – първоначално до 50% процента от този на стандартната кутия с цигари, а после до 70%.

Проектозаконът за вдигане на акциза на бездимните тютюневи изделия, внесен от шефа на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова и други депутати от ГЕРБ, доведе до разногласия в управляващата коалиция, тъй като се оказа, че по-малкият коалиционен партньор в управлението – „Обединените патриоти“ не са на единно мнение по идеята. НФСБ я подкрепи, „Атака“ предпочете да запази мълчание, но ВМРО се обяви против, като депутати от партията дори заявиха, че промяната ще облагодетелства депутата от ДПС Делян Пеевски, който е свързан с бившия тютюнев гигант „Булгартабак“. Ядосан от твърдението, премиерът Борисов обяви, че е разпоредил проектът на ГЕРБ или да бъде оттеглен, или да се направи среща с компанията производител „Филип Морис“, за да се обсъди темата.

Днес лидерът на ГЕРБ в парламента Цветанов Цветанов, който беше натоварен от премиера да намери решение, каза, че до предложението за поетапно увеличение на акциза се е стигнало след разговори с Борисов и колегите. „Отчитаме нарушената комуникация в коалицията“, каза Цветанов.

Приходите щели да отиват за хората с увреждания

„Ще намалим печалбата на някои частни компании, но ще защитим обществения интерес, заяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ. Той и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров подчертаха, че приходите ще отидат при нуждаещите се и посочиха като примери протестиращите от месеци хора с увреждания или жителите на Ямбол, които чакат нова болница. Цветанов добави, че подробности ще бъдат обсъдени на среща на коалицията във вторник и благодари на Волен Сидеров.

„Аз съм против да се увеличават цени на стоки, но тук става въпрос за пушене“, каза Сидеров. Според него 35-40 млн. лв. годишно щели да влязат в бюджета от повишаването на акциза. Сметките на Менда Стоянова сочеха приходи от 30 млн. лв. годишно при вдигане на акциза със 100%.

„За нас беше важно да сме сигурни, че потребителите няма да бъдат ощетени“, гласи днешната позиция на ВМРО, изразена от Искрен Веселинов. Този тип нагреваеми тютюневи продукти са не по-малко вредни, каза Борис Ячев (НФСБ).

Цветанов обясни, че в момента цената на кутия стандартни цигари и на новия продукт е 5.5 лв. В момента акциза за тютюн за кутия от обикновените цигари е 3.5 лв., а за кутия от новите е 93 ст., каза Цветанов.

 

 

Менда Стоянова (ГЕРБ) коментира, че всяко увеличение под 100% на акциза на бездимните цигари не би компенсирало загубите на бюджета от преминаването на пушачите към новия продукт.

Стоянова повтори за пореден път в последните дни, че в Евросъюза акцизът за бездимните цигари е най-висок във Франция – 70%, а в България е 26%. Няма друга държава в Западна Европа с толкова нисък акциз, настоя Стоянова.

Проучване на „Капитал“ сочи, че бездимни изделия се продават в 23 страни членки. В две от тях – Чехия и Полша, те все още не се облагат, това ще стане от януари 2019 г. В останалите акцизът се определя на базата на количеството тютюн в продукта, включително и в България и акцизът е като при този на рязания тютюн. В тази група влизат 16 държави, между които Великобритания, Холандия, Словакия, Гърция, Румъния, Италия и др. Има няколко държави, в които освен тютюна, като акциз се плаща и процент от продажната цена на една кутия – те са Испания, Франция, Унгария и Германия. Във всяка от тях обаче акцизът е като при този на рязания тютюн за свиване на цигари, а не като при класическите цигари.