Китай обвини САЩ в разпалване на най-голямата търговска война

1
122
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Наказателни американски мита върху китайския внос влязоха в сила в 12:01 часа (Северноамериканско източно време) на 6 юли, давайки началото на търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай.

В същото време от Пекин обявиха, че са „принудени да вземат неизбежни контрамерки“ и се очаква Китай да наложи реципрочни мита върху вноса на американски стоки.

Наложените мита на Доналд Тръмп са в размер на 25% върху стойността на 818 китайски продукти – машини, електроника и високотехнологична екипировка, включително автомобили, компютърни твърди дискове и „LED“ светлини. Потенциалните загуби за китайската икономика се оценяват на $34 млрд. 

Китай обвини САЩ за започването на „най-голямата търговска война в икономическата история“.

„САЩ нарушиха правилата на Световната търговска организация и започнаха най-голямата търговска война в икономическата история дотук“, заявиха от министерството на търговията на Китай в изявление.

„Този тип на облагане с мита е типично търговско малтретиране и сериозно застрашава сигурността на глобалната индустриална верига, както и ценовата верига, възпрепятствайки темпото на глобалното икономическо възстановяване и предизвиквайки смущение в глобалните пазари“, се казва още в изявлението.

„Въвеждането на митата е пример за търговско сплашване. Това нанася сериозна вреда на сигурността на световните производствени вериги и пречи на процеса на възстановяване на световната икономика“, е посочено в документа.

Според Пекин това решение на американските власти ще доведе до дестабилизация на световните пазари и ще нанесе вреди на много „невинни международни компании“. В резултат на това ще пострадат не само обикновени предприятия и потребители, а също така ще навреди на интересите на американските предприятия и граждани“, изтъква китайското търговско ведомство.

Китай е принуден „да контраатакува“ американските мита, се казва в комюникето.