Тълкуване на някои болести според Лиз Бурбо

1
159
Добави коментар

„Приемам всяка болест като подарък и възможност да се възстанови равновесието на душите ни. Причините за болестите трябва да се търсят не във физическото тяло. Физическото тяло отразява това, което става в душата на човека. Болестите сигнализират, че тялото се опитва да възстанови нарушеното равновесие, тъй като естественото състояние на човека е да бъде здрав.“, казва американката Лиз Бурбо, която е създател на Училището за личностно израстване „Слушай тялото си“, един от най-големите изследователски центрове в света за душевно и физическо здраве.

Ето и нейното тълкуване на някои болести:

Хъркане

Физическо блокиране

Хъркането представлява шумно дишане през гърлото и носа, което се чува по време на сън.

Емоционално блокиране
Човек се възползва от съня, за да се освободи, докато спи, от това, което се е случило в будно състояние. Точно по тази причина всички ние сънуваме. Хъркащият човек често е такъв, който през деня е искал да вдига повече шум, но се е сдържал или не е имал случай да го направи. Често това е човек, който си мисли, че не е накарал останалите да го чуят достатъчно. Така че си наваксва през нощта. Ако този човек не смее да говори през деня от страх да не бъде отхвърлен, той все пак преживява

отхвърляне заради хъркането си, което отдалечава другите през нощта.

Умствено блокиране

Най-важното в този случай е да провериш за какво най-много ти пречи това, че хъркаш. Ако е, защото отдалечава другите, посланието на твоето хъркане е тук, за да ти помогне да осъзнаеш, че ти самият се отхвърляш. Ролята на другите е да ти покажат какво причиняваш на себе си.

Ако е, защото е много шумно, признай си го и си дай правото да искаш внимание и да искаш да бъдеш чут. Знай, освен това, че ако мислиш, че другите не те чуват, то е, защото ти самият не се смяташ за достатъчно важен, за да бъдеш чут. Възможно е също така, ако другите не те слушат, те да са просто отражение на твоята собствена неспособност да слушаш. Твоето тяло казва: „Чуй другите и другите ще те чуят. Дори ще им бъде приятно да те слушат“.

Цистит

Физическо блокиране

Тази болест е възпаление на пикочните пътища, която протича със или без треска, но с усещане за изгаряне, характеризиращо се с често и непреодолимо желание за уриниране, дори и съвсем малко урина да е отделена.

Емоционално блокиране

Човекът, страдащ от инфекция на пикочните пътища, преживява силна фрустрация по отношение на емоциите си. Изгаря го това, че другите не забелязват какво го карат да преживее. Трудно възприема външните събития и проявява волята си безразборно. Чака твърде много от другите. Вътрешният му гняв също го изгаря.

Умствено блокиране
Твоето тяло ти казва, че е време да поемеш отговорността за това, което преживяваш. Никой на този свят няма мисията да те направи щастлив и да се занимава с вълненията ти. Ако чакаш другите да се погрижат за щастието ти, ще има да чакаш е години. Само ти можеш да се направиш щастлив, като изразиш това, което преживяваш, пред съответните хора. Спомни си, че когато преживяваш някакво вълнение, то е защото си обвинил някой друг. Научавайки се да обичаш без очаквания, ще си спестиш доста вълнения.

Диабет

Физическо блокиране
Диабетът с заболяване на панкреаса – важна жлеза в човешкото тяло с многобройни функции. Една от тези функции е произвеждането на инсулин – хормон, необходим, за да запазва нормално равнището на глюкоза в кръвта. Причината, която води до диабет, е недостатъчност на ендокринната функция на панкреаса, изразяваща се в недостиг на инсулин. Някои случаи на диабет обаче са причинени от съпротива към действието на инсулина – например в някои случаи на напълняване.

Емоционално блокиране
Панкреасът е жлезата, свързана с енергийния център на слънчевия сплит. Проблем в тази жлеза е белег за смущение на равнището на емоциите. Всъщност този център управлява емоциите, желанията и www.spiralata.net 42 ума (интелекта) на човека. Страдащият от диабет е емоционален и често има твърде много желания. Той е от типа, който иска нещо не само за себе си, но и за всичките си близки. Иска му се всеки да получи своята част от тортата. Обаче може да изпита ревност, ако някой има повече от него. Това обикновено е силно отдаден човек, но храни прекалено много очаквания. Може да бъде като майка за другите и лесно се обвинява, ако желанието спрямо останалите не се проявят. У него се открива активна умствена дейност, дължаща се на напрегнато търсене на необходимите средства, за да отговори на очакванията си. Това, че храни толкова много желания, всъщност прикрива една вътрешна тъга, която обикновено идва от важно желание за нежност и любов, което никога не е напълно задоволено. Диабетът при малкото дете се проявява, когато то не се чувства достатъчно признато. Тъгата в него му причинява вътрешна празнота, която се стреми към компенсиране. По такъв начин то търси внимание.

Умствено блокиране

Твоят диабет е тук, за да те предупреди, че трябва да се отпуснеш и да си дадеш време, за да позволиш на нещата да си дойдат на място, вместо да искаш да контролираш всичко. Не е необходимо повече да смяташ, че твоето призвание е да организираш щастието на всички и на всеки. Ти си от хората, които могат да накарат да им се случи онова, което искат, но тези около теб не го желаят непременно колкото ти го искаш или може би не желаят същите неща. Отдели време и се порадвай на сладостите в живота ти в момента, вместо да се разсейваш, защото ще ги искаш утре. До този момент си предпочитал да смяташ, че всичко, което искаш, винаги е за другите. Приеми мисълта, че тези желания са първо и преди всичко твои и после си дай сметка за всичко, което си могъл да постигнеш досега. Приеми освен това, че дори и някакво голямо желание да не се е появило в миналото това не ти пречи да цениш по-малките желания, които се появяват сега. За детето диабетик: крайно време е да престанеш да мислиш, че си изгубената овца в семейството. Ти сам трябва да намериш мястото си.

Духовно блокиране
за всички изброени болести, за да изясниш още по-добре причината за своя проблем, задай си следните въпроси:

1. Физическо блокиране

„Кои определения най-добре могат да опишат това, което изпитвам физически и психически?“

Отговорът представлява това, което преживяваш по отношение на човека или ситуацията, която отприщва болката.

2. Емоционално блокиране

а) „На какво в живота ми пречи това неразположение!“

Отговорите на този въпрос представляват блокираното желание или желания.www.spiralata.net 154

б) След това: твоят отговор на предишния въпрос какво пи пречи да БЪДЕШ в своя живот.

3. Умствено блокиране

„Ако обикновено в моя живот си позволявах да бъда… (повтаряш отговора на предишния въпрос),

какво неприятно или неприемливо би могло да ми се случи И как ще се преценя или как другите ще ме преценят?“ Отговорът на последния въпрос съответства на неблаготворната представа, която блокира твоето желание или желания, и пречи твоите нужди да бъдат задоволени, като по този начин създава физическия проблем.

4. Духовно блокиране

Отговорът на въпрос 2б ти показва основателна нужда на твоето СЪЩЕСТВО и тази нужда е блокирана от представата, която току-що откри неговите намерения. Приеми идеята, че другият човек вероятно се обвинява и те обвинява за същото нещо, за което ти го обвиняваш. Какво би могъл да си направил, за да обвинява за същото?

– Прости си
Ето най-важния етап от прошката. За да го направиш, дай си правото да си имал и все още да имаш страхове, убеждения, слабости, граници, които те карат да страдаш и да реагираш. Приеми се такъв, какъвто си сега, знаейки, че е временно. 5) Изпитай желание да изразиш прошката Като подготовка за шестата стъпка си се представи с човека, за когото става въпрос – ти споделяш с него, че си го критикувал, съдил или осъждал, защото това е събудило стара рана в теб. Готов си, когато идеята да отидеш и да споделиш своя опит с въпросния човек, събужда у теб чувство на радост и освобождение.

– Виж съответния човек
Кажи му какво си преживял и че съжаляваш за това, че си го обвинявал, съдил и си му се сърдил.

(Спомени, че си му простил, само ако той те попита.) Силно ти препоръчвам да го попиташ дали и той те е обвинявал за същото нещо и в каква ситуация.

– Направи връзка с миналото
Възстанови от миналото си подобно събитие, случило се с човек, който е представляваш авторитет за теб: баща, майка, баба, дядо, преподавател и т. н. Обикновено този човек е от същия пол като човека, когото си обвинявал. Повтори всички стъпки с този човек (фигурата на авторитета).

Когато преживяната емоция е насочена към самия теб, направи стъпки 1, 2, 4 и 7.

(Откъс от книгата “ Твоето тяло казва „Обичай се!“)