Кула от черепи разкрива неподозиран детайл от живота на ацтеките

1
149
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

През 2015 година по време на разкопки археолози от Националния институт по антропология и история намират огромна кула, в която били вградени 676 черепа. Откритието е направено близо до храма Темпло Майор, разположен в древния град Теночтитлан.

град Теночтитлан – столица на империята на ацтеките. Днес на неговото място се намира Мексико сити.

Снимка: www.ancient-code.com

Антропологът Родриго Боланос споделя:

‘До преди това откритие считахме, че ацтеките са правели стени, в които са вграждали черепите на заловени врагове. Издигани са не само в качеството им на цомпантли*, но и като предупреждение към всеки осмелил се да навлезе на територията им. До този момент допускахме, че става въпрос единствено за черепи на мъже войни, но сред намерените останки открихме и такива на жени и деца. Тази кула разкрива една напълно непозната за нас страна на ацтеките, която тепърва предстои да бъде подробно изследвана.’

цомпантли – ритуална стена или рамка, украсявана с черепите на заловените и убити врагове. Определя се като военен трофей, характерен за различни южноамерикански култури от времето преди испанските конкистадори.

цомпантлиСнимка: ru.wikipedia.org

Според историците кулата е била част стена с дължина от около 60 метра. Учените допълват, че освен черепи са открили и редица от 16 кола, на които са се поставяли човешките останки.

Под командването на Ернан Кортес (1485 – 1547 година) през 1521 година испанците завладяват Теночтитлан. В хрониките си войникът Андрес де Тапиа описва зловеща ритуална стена с хиляди черепи по нея. Според историците по всяка вероятност намерената кула от черепи е част от тази митична стена, която с вида си всявала истински ужас в конкистадорите.

Снимка: www.ancient-code.com

‘С колегите ми допускаме, че преди да бъдат вградени в кулата, черепите са били изложени на показ, вероятно на някакво обществено място като площад например’ – споделя Раул Барера, археолог.

Масивната кула от черепи е 6 метра в диаметър и се предполага, че е част от храма на Уицилопочтли – богът на слънцето, войната и жертвоприношението.

Снимка: www.ancient-code.com

На този етап основата на храма все още не е разкрита, но съдейки по намереното до този момент в комбинация със споменатите хиляди черепи от хрониките на испанския войник, учените очакват още шокиращи открития.