След като си полежа, Неймар изхвърча от Мондиала | Temaonline.bg

1
164
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Неймар пристигна на Мондиала като най-скъпата футболна звезда, с нова прическа и като четирикратен юношески световен щампион. 

Но след като най-голямата му амбиция бе  не да демонстрира класа, а да разиграва театрални етюди и да лежи драматично на терена и да прави лястовички за дузпа излетя обратно за Рио, след като белгийците се оказаха наистина по-големи дяволи. 

1459 дни слес конфузната загуба от Германия с 1:7 Бразилия отново преживя футболна драма и 5-кратния юношески световен шампион Неймар вече 16 години така и не успява да постигне нещо значимо на световното при мъжете и след 1:2 срещу Белгия утрре  излита обратно за Бразилия.

 

Воденият от Роберто Мартинес отбор изигра силен мач, като поведе с два гола до 31-ата минута. Фернандиньо си вкара автогол в 13-ата, а след това Кевин де Бройне вкара след отлична бърза атака.

След почивката бразилците се хвърлиха в опит да изравнят, но успяха единствено да намалят чрез резервата Ренато Аугусто.

Преди двубоя Мартинес заяви, че това е мечтан мач за белгийците. Отборът, вървящ уверено напред с талантливото си поколение, улови мига и ще играе полуфинал срещу Франция. „Петлите“ спечелиха с 2:0 срещу Уругвай в първия четвъртфинал.

Белгия си гарантира поне изравняване на най-доброто си класиране на световни финали – четвъртото място от 1986 г.

За четвърти пореден път бразилският отбор приключва участието си след поражение срещу европейски отбор. „Селесао“ ще продължи да чака спечелването на първата си световна титла от 2002 г.

Отпадането на петкратния първенец означава, че световният шампион ще е отбор от Европа.

От 2006 г. насам неизменно световната купа се взима от европейци след изцяло европейски финали. Единственото изключение е финалът между Германия и Аржентина през 2014 г., когато бундестимът спечели след продължения.

Това е петият случай в историята, в който в полуфиналите ще играят само европейски отбори. В три от предишните четири шампион стана Италия (1934, 1982 и 2006 г.), а през 1966 г. триумфира Англия.

Бразилците започнаха по-добре мача. В осмата минута след разбъркване пред вратата на съперника Тиаго Силва имаше възможност, но топката срещна вратата. Малко по-късно „селесао“ изпусна нов шанс.

Белгия поведе в 13-ата минута, когато след ъглов удар Фернандиньо скочи, топката срещна тялото му и влезе във вратата.

Бразилците се опитаха да отговорят бързо и се насочиха в атака, но Куртоа се справи с далечни удар на Марсело. В 31-ата минута белгийският отбор напомни за контраатаката, с която стигна до победния гол от обрата срещу Япония. Лукаку пое в собствената половина и напредна, след което пусна вдясно към Де Бройне, а той с много хубав диагонален удар вкара.

Малко по-късно Филипе Коутиньо опита да вкара с нов далечен удар, но и този път Куртоа спаси. Преди почивката Де Бройне стреля силно от фаул, а Алисон се справи.