Стресът може да накара младите да се чувстват по-възрастни

1
280
Добави коментар
stupid
stupid

Учените са установили, че стресът може да играе важна роля в усещането за възраст. Всяко стресиращо събитие над дневната норма, кара много млади хора да се чувстват поне една година по-възрастни.

 

За изследването се проследяват 53 мъже и 53 жени на възраст между 18 и 22 години. Всеки ден в продължение на осем дни, като проследяват стресиращи събития и поставят въпроси относно тяхната субективна възраст. 

 

Изследователите установяват, че 58% от участниците в проучването съобщават за промени в усещането за възраст, като съобщават, че в различни точки по време на проучването са почувствали поне два от трите варианта (по-възрастни, по-млади или в реалната им възраст).

 

„Стресът е определящият фактор“, казва Шеваун Неупърт, доцент по психология в Държавния университет в Северна Каролина и съавтор на проучването. Стреса може да е свързан с училище, работа или социални обстоятелства, но стресиращите дни доведоха участниците до състояние, в което се чувстват по-възрастни.

 

Колкото повече стрес някой е преживял, над средния за деня, толкова по-възрастен се е чувствал. Ние изчислихме, че всеки допълнителен стресов фактор прави хората да се чувстват средно поне една година по-възрастни. Обикновено младите хора, които са били по-стресирани, се чувстват с пет години по-възрастни.