Българи в авангарда на гей-културата по света | Temaonline.bg

1
197
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Благо Кироф(първият отляво) и пратньорът му Андреа Бартолини с близнаците и адвоката им Александър Шустер (в средата) 

Прокуратурата на италианският град Пезаро внесе в Гражданския трибунал искане за анулиране на решението на общината в Габиче Маре за регистриране на родителски права на хомосексуалната двойка Благо Кироф (34) и Андреа Бартолини (57) – съобщи в. Repubblica.

Близнаците – момиче и момче – са родени от сурогантна майка в Калифорния. В своето решение прокуратурата е посочила като основание за совя иска „нарушаване на обществения ред  (violazione dell’ordine pubblico). Българинът-гей Благо Кироф и неговия италиански партньор платили сериозна сума на американска посредническа агенция, която им осигурила контракт със сурогатна майка. 

На 18 април двамата хотелиери се върнали в Италия и регистрирали родителски права върху децата в община Габиче Маре, но не посочили кой е бащата на децата и това сега е основният аргумент на прокуратурата, за да настоява за отмяна на регистрацията.

Гледането на делото е насрочено за септември т.г.

Събитието било отразено в местните медии – те съобщили и за празника по този повод с участието на кмета, който държал в прегръдките си близнаците.

Прокуратурата прочела новината и решила да поиска официално обяснение от кмета, който точно тогава изпращал и писмо до Съда, с което да го информира за двойното бащинство.
 

 

Прокурорката Силвия Чеки оспорила регистрацията, мотивирайки се с вероятно нарушаване на обществения ред, и поискала анулирането й. Първото свикано съдебно заседание трябваше да се провече вчера, но било отложено за септември, тъй като на него не се явили двамата бащи.

„Не е достатъчно да представиш някакви американски документи, в които пише само, че близнаците имат двама бащи и ние трябва да приемаме това спокойно“ – се казва в иска на прокуратурата. Настоява се и за ДНК-тест, който да докаже недвусмислено дали двамата имат право на родителски права върху децата. 

Майката на децата официално се е отказала от майчински права върху децата и е подписаа декларация, че не иска да се грижи за тях и не иска те да бъдат част от живота й. Тя декларира, че е взела това решение по своя воля и след като е получила съгласието и на своя съпруг. В документите на двете деца, които са американци по рождение е записано, че те имат двама бащи – Благо Кироф и Андреа Бартолини. 

Адвокатът на хомосексуалната двойка Александър Шустер от Тренто коментира, че ако се стигне до отмяна на регистрацията той ще отнесе случая чак до съда в Страсбург. Той е категоричен, при Кироф и Бартолини са спазили абсолютно всички изисквания на процедурата, двамата обичат децата си и искат да се грижат за тях в едно семейство.

„Терминът „нарушен обществен ред“ може да се отнесе за всяко нещо, така че може всичко да се очаква“, казва адвокатът.