11 от най-страховитите динозаври, обитавали Земята

1
160
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Коелофисис

Дребен динозавър, обитавал Земята преди около 200 милиона години, през Триаския период. На дължина можел да достигне до 3 метра, като ходел изправен на два крака. Въпреки малките си размери, учените са на мнение, че Коелофисисът бил свиреп хищник, изхождайки от формата на зъбите и ноктите му, но се хранел предимно с по-малки динозаври и влечуги.

Дейнонихус

Интересен факт за този вид е, че всъщност това е динозавърът, който има една от главните роли в холивудската продукция ‘Джурасик парк’, но там не е представен с реалното си име. Във филма видът носи името Велосираптор, което всъщност е на значително по-дребен месояден динозавър. Авторът на романа, по-който е създаден филма, Майкъл Крайтън, твърди, че умишлено използвал името Велосираптор, тъй като звучи по-страшно. Дейнонихосът е достигал до 3.4 метра дължина и е обитавал днешна Северна Америка през Креда, преди около 120 милиона години. Характерно за него е, че бил изключително лек и бърз.

Алозавър

Хищник, ловуващ изправен на задните си крака, живял преди около 150 милиона години през късен Юрски период. На дължина достигал до 8.5-9 метра. Имал сравнително малки предни крайници за ръста си и големи и силни задни. Като най-големият месояден динозавър през този период, Алозавърът по всяка вероятност бил на върха на хранителната верига.

Барионикс

Хищник, ходещ изправен на два крака, живял през ранна Креда, преди около 130 милиона години. Този вид е открит през 1983 година в Англия. Името му означава ‘голям нокът’ и идва от изключително дългия нокът на първия пръст на предните му крайници. На дължина е достигал до 9 метра, а на тегло до 4 тона. Характерно за него също е и издължената муцуна като на крокодил.

Заурофаганакс

На дължина е достигал до 10 метра, а на тегло до около 3 тона, което предполага, че е бил бърз и пъргав динозавър. Ходел е изправен на задните си крака, като учените са на мнение, че има връзка с Алозавъра, поради няколкото сходства в структурата на скелетите им. Живял е през късна Юра, преди около 150 милиона години, на територията на днешна Северна Америка.

Акрокантозавър

Вид обитавал земите на днешна Северна Америка в началото на Креда, преди 140 милиона години. Този вид е ходел на два крака и е имал характерен гребен на гърба. Най-големите открити останки на Акрокантозавърът са с дължина от 11.5 метра, като учените предполагат, че на тегло е достигал до 6.2 тона.

Сукомимус

Името му означава ‘двойник на крокодил’. Този вид е от рода на Барионикс и е живял по същото време – преди около 130 милиона години. На размери обаче е бил значително по-голям – 11 метра дължина и около 5.2 тона. Характерно за този вид, освен издължената му муцуна, е и наличието на 122 извити навътре зъба.

Кархародонтозавър

Властвал е преди около 95 милиона години през периода Креда. Това е един от най-големите хищници, обитавали някога Земята. На дължина е достигал до 13 метра, а на тегло до цели 10-12 тона. Черепът на възрастен екземпляр е достигал до 1.6 метра дължина.

Тиранозавър Рекс

Това може би е един от най-известните динозаври. Обитавал е териториите на днешна Северна Америка през късна Креда, преди около 66 милиона години. На дължина е достигал до 12-13 метра, а на тегло до 8 тона. Характерни за него са изключително късите предни крайници, само с по 2 пръста. Скорошни открития свидетелстват за това, че всъщност дори и малки, предните крайници на Тиранозавъра били изключително силни. Друг любопитен факт за този вид е, че притежавал най-силната захапка от всички сухоземни хищници живели някога на Земята – до 6 тона на квадратен сантиметър. Учените достигнали до това заключение, след като анализирали челюстите и вратните прешлени, които имат ямки за изключително силни мускули.

Гиганотозавър

Изправен на задните си крака хищник, обитавал земите на днешна Аржентина преди около 97–98 милиона години. Това е един от най-големите хищници, дори по-голям от Тиранозавър Рекс. На дължина достигал до над 13 метра, а на тегло до 13–14 тона. Има открит череп на този вид с дължина от 1.8 метра.

Спинозавър

До ден днешен това е най-големият открит месояден динозавър, обитавал някога Земята. Живял е преди около 110 милиона години в района на Северна Африка. Спинозавърът е от рода на Барионикс и Сукомимус, но значително по-голям. На дължина е достигал до 16-18 метра, а на тегло до 15 тона. За този вид е характерен големият гребен на гърба, който достигал до 1.8 метра височина. Както и другите видове от този род, Спинозавърът имал тясна и издължена муцуна като на крокодил. Скорошни проучвания сочат, че най-вероятно, колкото и да е бил голям този хищник, то той се е хранел с риба и дребни динозаври.

*Изображенията са художествена интерпретация на наличната досега информация за съответните видове. На база последните проучвания учените са стигнали до заключението, че някои видове може дори да са били покрити с пера!