Фетел спечели Гран при на Великобритания и спря победната серия на Хамилтън

1
182
Добави коментар

Себастиан Фетел (Германия, Ферари) спря победната серия на Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) на „Силвърстоун“, след като спечели състезанието за Гран при на Великобритания. Световният шампион направи лош старт и се завъртя още в началото, но спечели второто място и по този начин ограничи щетите в генералното класиране.

Хамилтън потегли бавно и позволи на Фетел да поведе колоната, а зад германеца застана Ботас. Кими Райконен (Финландия, Ферари) също се възползва от лошото начало на британеца и опита да се промуши край него на трето място, но го удари и го завъртя в чакъла. По този начин Хамилтън се смъкна на опашката, а Райконен отнесе наказание от 10 секунди за инцидента.

„Колата ми е потрошена, човече“, отговори Хамилтън на въпрос от бокса как се държи автомобилът след катастрофата.

Болидът на Мерцедес все пак оцеля и Хамилтън стигна до челната десетка сравнително бързо, но по това време Фетел вече караше в свое собствено състезание. След десетата обиколка германецът вече водеше с почти шест секунди на Ботас, десет срещу Макс Ферстапен (Холандия, Ред Бул) и 27 срещу световния шампион.

Райконен спря най-рано от всички, за да изпълни 10-секундното си наказание и сложи гуми със средна смес, след което започна да поставя едно след друго рекордни времена. Двата болида на Ред Бул пък реагираха с отборно спиране и се появиха на трасето пред финландеца. Хамилтън единствен остана без поява в бокса, за да компенсира трагедията на старта.

В 33-та обиколка Маркус Ериксон (Швеция, Заубер) катастрофира тежко в първия завой и това наложи поява на автомобила по сигурността. Фетел се възползва и спря в бокса, а Ботас поведе пред германеца и изоставащия значително Хамилтън. Ферстапен, Райконен и Даниел Рикардо (Австралия, Ред Бул) караха зад челната тройка.

Малко по-късно състезанието отново беше забавено от катастрофа, като този път се сблъскаха Карлос Сайнс (Испания, Рено) и Ромен Грожан (Франция, Хаас). Това остави битката за първото място да бъде решена в едва 11 обиколки, в които Фетел беше длъжен да бърза, за да изпълни докрай плановете си за победа срещу болидите на Мерцедес. Той не сполучи с първите опити за изпреварване срещу Ботас, което доближи Хамилтън и Райконен до водещата двойка.

Фетел успя да изпревари Ботас в 46-та обиколка и не загуби лидерството до самия край на състезанието. Зад него пък финландецът пусна услужливо Хамилтън на второто място, защото Райконен беше далеч по-бърз от британеца и изпреварването беше неминуемо. По този начин Ботас забави замалко своя сънародник и Хамилтън издържа до самия край.

Фетел завърши състезанието с време 1:27:29.784 часа и 2.264 секунди пред Хамилтън. Райконен остана трети на 3.652 зад лидера, а Ботас завърши четвърти с изоставане от 8.883. Рикардо доведе единия Ред

Бул до карирания флаг на пето място, а неговият съотборник Ферстапен отпадна малко преди края.

След победата си в Гран при на Великобритания, Себастиан Фетел вече води с осем точки срещу Люис Хамилтън в генералното класиране. Райконен остана трети с 30 точки зад своя съотборник.