ФБР разсекрети документи, разкриващи информация за проекти на Тесла

1
122
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

През 1943 година ФБР конфискува стотици документи, свързани с проектите на Никола Тесла, под претекст, че е засегната националната сигурност на страната. През 2016 година голяма част от тях вече са публично достояние, благодарение на така наречения Закон за свободата на информацията. В тях се твърди, че един от най-великите изобретатели на всички времена не е починал на 7-ми януари 1943 година, а ден по-късно – на 8-ми януари.

Тук ще ви представим шест от изобретенията на Тесла, за които не само се знае малко, но някои от тях дори са считани за плод на фантазията на конспиративните теоретици!

Снимка: www.ancient-code.com

1.Летяща машина – според документите тя е трябвало да има електро-оптични лещи, които да позволяват на пилота в нея да вижда всичко около себе си докато лети.

В интервю от 1911 пред американски вестник Тесла споделя:

‘Моята летяща машина няма да има нито криле, нито витла. Ако я видите приземена, никога не бихте предположили, че това е машина, която може да лети. Тя ще може да поддържа висока скорост независимо от метеорологичните условия, въздушните ями или течения, което от своя страна я прави изключително безопасна по време на полет. Нещо повече, тя ще може да остане неподвижна във въздуха за по-продължителен период от време дори и при силен вятър.’

2.Лъчът на смъртта – преди документите свързани с работата на Тесла да станат обществено достъпни, на това изобретение се гледаше като на поредната конспиративна теория. Но писмо, адресирано до Джон Едгар Хувър, първият директор на ФБР, потвърждава точно обратното. В него изобретателят подчертава важността на изобретението си и възможността за неговото използване по време на война. Според записките с помощта на генерираната от това устройство енергия биха могли да се свалят вражески самолети от приблизително 400 километра разстояние.

Снимка: www.ancient-code.com

3.Кулата Уордънклиф – в началото на миналия век Тесла започва работа по изграждането на глобална, безжична комуникационна система за обмен на информация и осигуряването на безплатна електроенергия в цял свят. За съжаление появилите се спекулации относно правоспособността на системата на Тесла разколебават инвеститорите му и той е принуден да преустанови проекта, а кулата е продадена за скрап.

4.Осцилаторът на Тесла – електромеханичен апарат, патентован от изобретателя през 1893 година. Осцилаторът* става популярен и с прозвището Машината за земетресения на Тесла, след като европейски инвеститор заявил, че тази машина е породила земетресението в Ню Йорк през 1898 година. С други думи, устройството би могло да се използва и като оръжие. Съществува конспиративна теория, според която изобретението в последствие е усъвършенствано и дори използвано за целите на американската научноизследователска програма ХААРП.

осцилатор* – устройство, генериращо хармонични трептения

5.Футуристичният самолет на Тесла – изобретателят работил върху проект свързан със самолет, задвижван от електрически мотор, който според разсекретените документи би могъл да транспортира пътници от Ню Йорк до Лондон в рамките на три часа. Предполага се, че за целта е трябвало да използва енергия от атмосферата на Земята.

6.Дистанционно-управляема лодка – патентът за нея е от 1898 година. Според Тесла изобретението му би било изключително полезно в преноса на пакети и писма, например. Той допълва още, че с помощта на подобна машина може да се достига до трудно достъпни места, както и да улесни тяхното евентуално проучване.

Снимка: www.facebook.com

Без съмнение Никола Тесла е един от най-великите изобретатели на всички времена, чиито технологични постижения промениха света!