Моментът на истината за българския спътник ЕндуроСат настъпи: ще бъде освободен в космоса идната седмица

1
165
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 08 Юли 2018

Посещения: 19

Българският спътник „ЕндуроСат Уан“ ще бъде освободен в космоса с помощта на специален разгръщач на Наноракс, какъвто е показан на тази снимка. Photo credit : NASA

8 юли 2018 г. 20:04 ч.

Светослав Александров. Българският CubeSat сателит „ЕндуроСат Уан“, построен от стартъп компанията ЕндуроСат, беше изстрелян на 21-ви май с помощта на ракета „Антарес“ и космически кораб „Сигнус“. От тогава насам „ЕндуроСат Уан“ се намира на борда на „Международната космическа станция“ – т.е. той все още не е станал самостоятелен изкуствен спътник на нашата планета. Очакваме неговото пускане от външната страна на станцията. 

По информация от НАСА и CaSSIS, разгръщачът на НаноРакс беше монтиран от външната страна на японския сегмент на станцията в края на месец юни. Освобождаването на спътниците от типа CubeSat, сред които е и „ЕндуроСат Уан“, е планирано за идната седмица (между 9-ти и 15-ти юли). Точният ден ще стане ясен по-късно с оглед на заетостта на астронавтите на „Международната космическа станция“. 

„ЕндуроСат Уан“ е от типа 1-U CubeSat, което ще рече, че за неговото създаване е използвана една стандартизирана единица, куб с размер на ръба 10 cm. Това е най-евтиният възможен начин човек да си направи спътник (за повече информация, вижте статията на КОСМОС БГ: „Ето как бихте могли да купите, сглобите и изстреляте ваш собствен спътник“ [1]). Мисията му е да популяризира радиолюбителските дейности в България. Тя се координира съвместно между стартъп компанията ЕндуроСат и Българската федерация на радиолюбителите. Спътникът ще излъчва на такива честоти, които лесно могат да бъдат прослушвани от хора с радиолюбителски умения и нужната апаратура. 

За цялостна информация относно мисията: EnduroSat One

Вижте Youtube видео как НаноРакс освобождава спътници в космоса (Link).

http://www.space-bg.org/ 

http://www.cosmos.1.bg/