Правителствена криза на Острова: Министърът за брекзит хвърли оставка

1
147
Добави коментар

Британският министър по въпросите на излизането от Европейския съюз Дейвид Дейвис подаде оставка в знак на несъгласие с плановете на премиера Тереза Мей за „мек” брекзит, съобщава Би Би Си.

Дейвис, който трябваше да води преговорите с ЕС, пише в мотивите за оставката си, че „сегашната политическа тенденция” е в посока, в която „изглежда все по-малко вероятно” Обединеното кралство въобще да излезе от митническия съюз и общия пазар. Според него това ще доведе до още отстъпки пред Брюксел и в крайна сметка „слаба преговорна позиция и то вероятно така, от която не може да се излезе”.

Мей отговори задочно на вече бившия си министър, като отбеляза, че не споделя позицията му, но му благодари за свършената работа”. Наблюдатели посочват, че Дейвис е бил в изолация от месеци, а скандал на работна среща с премиера в неделя е прелял чашата.

Според депутати от Консервативната партия Дейвис е постъпил „принципно и отговорно” на фона на „предложение за брекзит, който е само на думи”. Лейбъристите определиха ситуацията като „абсолютен хаос” и призоваха за оставката на премиера. Подобен коментар направи и лидерът на националистите Найджъл Фараж.

Правителствената криза даде повод и на някои британски политици отново да призоват за повторен референдум за напускане на ЕС.