Технически въпроси относно кварцовите часовници на батерия

1
168
Добави коментар

Технически въпроси относно кварцовите часовници на батерия

Кварцовите часовници с батерия, макар и не толкова деликатни, колкото механичните, не трябва да бъдат подценявани, тъй като те също имат нужда от обслужване. По-долу са отговорите на най-често съобщаваните проблеми с кварцови часовници.

Какво да направя, ако моят часовник спре да работи?
Първата стъпка е да се види дали батерията трябва да бъде сменена. Повечето батерии за часовници са проектирани да издържат около 2 години. Някои кварцови часовници обаче са проектирани да имат удължен живот на батерията, който може да продължи до 3 или повече години. Обикновено повечето от тези модели нямат секундна стрелка и така пестят енергия. Сервизният техник ще провери батерията и състоянието на контактите на пластините с батерията.

Секундната стрелка трепти на едно място и часовникът не работи?

Това може да означава, че електронно часовникът работи, но механичната част не. Това се дължи на проблем с вътрешното зъбно колело. В този случай най-вероятно механизмът на часовника трябва да бъде обслужен. Тъй като има многобройни условия, които причиняват тази неизправност, обикновено се сменя целия механизъм.

Часовникът ми върви добре, когато не го нося, но спира, когато го сложа?
Това е донякъде общ проблем и може да се дължи на факта, че електронните схеми имат дефект. Един от факторите, които причиняват това, може да бъде обяснен с помощта на принципите на основната физика. Когато има повишаване на температурата се получава разширяване. В този случай електронната схема може да има лош контакт или дефект. Когато часовникът не е на китката при стайна температура, всички контактни точки и вериги функционират правилно. Но, когато часовникът е носен, температурата на тялото води до леко разширяване и връзката на веригата и тя не функционира, съответно и часовникът не работи.

Часовникът ми винаги спира в полунощ?
Часовникът най-вероятно спира поради проблем с механизма за календара. Трябва да го занесете на ремонт.

Секундната стрелка прескача няколко секунди наведнъж?
Това е индикатор за края на живота на батерията (функция End of Life или EOL). Часовниците с тази функция имат електронни схеми, които установяват, че напрежението на батерията се влошава. Тяхната схема прави така, че секундната стрелка да се движи напред неправилно, за да предупреди потребителя, че е време да смени батерията преди часовникът да спре. Смяната на нова батерия трябва да възстанови нормалното движение на секундната стрелка.

Често използвам хронографа си и животът на батерията не трае повече от една година?
Честото използване на хронографа или оставянето му да работи непрекъснато, значително ще съкрати живота на батерията. Важно е да се разбере, че повече енергия от батерията е необходима за допълнителните функции, отколкото за основното отчитане на времето. Не се препоръчва непрекъснато да се изпозлва функцията хронограф. Някои електронни функции за хронограф ще спрат автоматично, ако са оставени да работят за продължителни периоди от време. За да запазите захранването на батерията, най-добре е да спрете функцията на хронографа, когато не я използвате за отчитане.
Имам часовника си от една година. Трябва ли да заменя батерията за по-сигурно?
Не е препоръчително да замените батерията, докато не е абсолютно необходимо, т.е докато часовникът не спре да работи. Отварянето на корпуса без причина може да представлява възможност за нарушаване на фабричните уплътнения, което ще доведе до необходимостта от извършване на водоустойчива поддръжка преди да е дошло стандартното необходимо време (обикновено след 4-5 години).

Колко дълго издържат часовниците с батерия?
Това зависи от възрастта на часовника и от типа / броя функции (т.е. хронограф, аларми, секундна стрелка и т.н.). Батерията трябва да е с продължителност поне 1 година в аналогови кварцови часовници.

Алармата работеше добре, докато батерията не беше сменена?
Няколко фактора могат да причинят този проблем. Най-често срещаното обяснение е, че контактната пружина на алармата не е в правилната позиция. Може да се наложи часовникът да бъде изпратен в сервизния център. Други възможни причини може да бъдат, че корпусът не е бил затворен правилно или има проблем с платката за аларма. Часовникът обикновено трябва да бъде изпратен за сервиз.

Дисплеят на моя цифров часовник стана черен и цифрите вече не могат да се видят?
Това обикновено се случва, когато цифровият часовник е получил сериозен удар или е бил изтърван. Цифровият дисплей, представляващ много тънък сандвич от стъкло, напълнен с проводим флуид, се е замърсил или напукал, причинявайки изтичане на въздух и повреда на проводимата течност. Това може да бъде много скъп ремонт и в зависимост от стойността на часовника, закупуването на нов вместо ремонтирането на стария може да бъде най-икономичната алтернатива. Дигиталните часовници от висок клас задължително трябва да се изпращат в сервизния център на производителя.

Часовникът ми не показва целите числа и символи?
Контактите, свързващи цифровия дисплей с веригите на часовника, са били повредени от удар или контактните точки са корозирали. Това пречи на секциите на дисплея да получават необходимото захранване, за да се покажат напълно. При по-евтините дигитални часовници ремонтът може да струва колкото нов часовник. Дигиталните часовници от висок клас си струва да бъдат ремонтирани в сравнение с покупката на нов часовник, но те трябва да бъдат изпратени в сервизния център на производителя.
Стрелките на часовника работят, но цифровият дисплей не или обратно.
Аналогово-цифровите комбинирани часовници всъщност са два часовника, построени заедно. Възможно е някой от тях да не функционира, оставяйки само едната част да работи. Тъй като притежават два отделни механизма с две отделни по вид батерии, най-честата причина е нуждата от смяна на батерията на този механизъм, който е спрял.

Бутоните на часовника не се връщат след натискането им?
Плъзгащите бутони имат част, прикрепена към долнатата страна, която се движи в и извън тръба, разположена във вътрешността на часовника, когато бутонът е натиснат. Вътре в часовника малка пружина изтласква частта назад, когато бутонът се освободи. С течение на времето може да се натрупат мръсотия или корозия вътре в тръбата, което да доведе до невъзможността тя да се върне в първоначалното си положение. За предотвратяването на този проблем е необходима щателна редовна поддръжка на часовника от ползвателя, за да се избегне натрупването на мръсотия в бутоните.

Автор: Мегамол за часовници Chasovnici-bg.com

Google