Как да пътуваме икономично

2
275
Добави коментар

Пътуването в последните години се превърна в мода и едва ли не фиксидея, всички пътуваме, планираме следващи дестинации още преди да е приключила настоящата, откриваме движението като начин за идентифициране и принадлежност, следваме фанатично съвети къде е най-актуално да бъдем следващия сезон и наръчници как точно да са държим на даденото място, сякаш има някакви правила.

Но както във всичко останало, и в пътуванията има разумен подход, който ни позволява да го правим по-често, по-смислено и по-икономично, да не хвърляме пари напразно за кухи преживявания, които не ни носят нищо. Е, нали е почивка, трябва да се отпуснем, ще кажете. Няма спор, но и в релакса е добре да има разум, за да можем да си позволим следващия възможно най-скоро, а и да избегнем разочарования и да запазим все пак хубави спомени, нали това е целта.

Ето някои начини от собствен опит човек да спести излишни средства, които може да вложи в спорт, хоби, необходима покупка или пък ново пътуване.

ТРАНСПОРТ

Изгодни самолетни билети от туристически агент 

Разбира се, че човек може да попадне на оферта из интернет, на някое last minute предложение или впечатляващо намаление. Но обикновено тези билети са за фиксирани дати (често прекалено дълги периоди), които може би не са най-удобните за вас, както и не се вписват в планираната отпуска.

Най-сигурният начин да изберете бюджетна оферта за полет в подходящо време е да прибегнете до услугите на агент. Звучи претенциозно, но реално не е така – просто това е доверен човек от добра агенция, който разполага с база данни, до която нямате достъп като обикновен потребител. Особено, когато се касае за дълги полети или прекачвания, туристическият агент може да избере най-добрата цена в най-удобните дни и часове, за да се придвижите максимално комфортно. Комисионната за тази услуга е договорка между агенцията и авиокомпаниите, така че това не оскъпява вашия билет допълнително. Агентът може да ви е полезен и при отмяна на полети, пропуснати такива или претенции за обезщетения при закъснение.

Пътуване извън пиковия сезон

Да пътуваш извън пиковия за дадена страна или континент сезон може да бъде рисковано заради метеорологичните условия – дебнат жестоки жеги, проливни дъждове, силни ветрове, дори урагани. Но не е казано, че няма да попаднете на тях и в пиковия, уж препоръчван и сигурен сезон, само дето по време на него ще платите всичко на по-висока цена – от самолетните билети, през нощувките, до храната и наемането на превозни средства на място. Да не говорим, че в по-слабо натоварените туристически периоди обслужването е доста по-добро, местните са по-търпеливи, любезни и благоразположени към всеки новодошъл, което невинаги се случва в разгара на сезона, когато лудницата е пълна.

Само с ръчен багаж

Ако имаш повече опит и си склонен да правиш компромис откъм тоалети, аксесоари и изобщо вещи, да пътуваш само с ръчен куфар е най-добрата опция – не плащаш допълнителна такса с нискобюджетните и някои местни континентални авиокомпании, не висиш на лентите по летищата, не се ангажираш с наглеждането на сто единици багаж, а и можеш да наемеш по-малък и съответно по икономичен автомобил на място (за повече куфари ти трябва голям багажник, освен ако не искаш да ги прекарваш с канап на покрива). Единственото, което трябва да се провери са размерите и изискванията на съответната компания, в случай, че не си пътувал досега с нея.

Без храна в самолета 

Повечето компании от години не предлагат безплатна храна по време на кратки полети, а тази, която сервират срещу заплащане, обикновено е пакетирана отдавна, суха, безвкусна, да си го кажем направо – гадна. Кафето също – блудкаво и рядко.  И цялото това удоволствие на двойна, та даже и тройна цена. Все 1-2 часа може да издържиш без храна, а ако пътуваш с деца можеш да предвидиш леки закуски или плодове в раницата. Не че тези разходи са големи и непосилни, но ако можеш да ги спестиш за нещо много по-приятно и вкусно, защо не.

Карта за лоялни клиенти

Ако пътуваш често, да кажем по работа, по повтарящи се дестинации с една и съща компания, картите за редовни клиенти са добра опция – освен намаления и предимства, при натрупан определен брой точки (на база изминати въздушни мили), те дават възможност и за съвсем безплатни билети. Юху! За регистрация се попълва се кратък формуляр на борда на самолета.

 

НА МЯСТО

Ходене пеша

Освен начин да спестиш от разходи за такси, ходенето пеша е и най-автентичния и според мен добър начин да опознаеш ново място. Да се луташ из тесни живописни улици, до които няма как да стигнеш иначе; да вървиш по паважа безцелно и да оглеждаш фасадите; да срещаш погледите на местните и да чуваш разговорите им – наистина няма по ценно впечатление от това. Трябва ти малко повече ентусиазъм, защото понякога километрите са по 20 на ден, но еуфорията от почивката винаги дава допълнителна енергия и сили. Децата могат да бъдат научени от малки да вървят пеша без да мрънкат, стига да го правите заедно и да измисляш интригуващи и мотивиращи причини за ходенето. Ако детето е в количка, имаш удобството да возиш на нея и багаж, друга опция за най-малките са слинговете и различните видове ергономични раници. Така не зависиш от графици и разписания, определяш сам програмата и реда на местата, които да посетиш.

Общински велосипеди

Вече почти във всеки по-голям град туристите имат на разположение общински велосипеди. Освен да допринесеш за намаляването на вредните емисии и газове, велосипедът е и чудесен начин да разгледаш града. Спираш на удобни за теб места, имаш малък багажник за раницата, лесно се придвижваш при добра инфраструктура и удобно изградени велоалеи. Можеш да стигнеш и до по-далечни точки, отколкото би го направил пеша. Неудобство могат да бъдат метеорологичните условия – да караш колело в градски условия през лятото може да бъде доста изтощително, особено ако човек няма кой знае каква физическа подготовка. Преди да наемеш, прецени силите си.

Скутер

Скутерът е доста по-евтин начин за придвижване, отколкото колата под наем, например, а и по-щадящ силите от велосипеда. Стига да можеш да управляваш и да си без малки деца. Попълваш декларация, в Европа плащаш с кредитна карта (и заради гаранцията), на други континенти обаче се приема единствено плащане в брой. Преди да наемеш скутер, проучи или наблюдавай какъв е трафикът, на много места привичките са странни и нищо чудно да се озовеш в ПТП, дори ако се смяташ за добър шофьор. Често няма задължително ползване на каска, но за собствена сигурност и за да избегнеш солена глоба,  изискай и ползвай такава. Скутера, както и автомобила, получаваш на пълен резервоар и трябва да върнеш в същото състояние.  Да порите вятъра гушнати един до друг с любимия сред прекрасни гледки и живописни пейзажи  е супер приятно, бюджетно и о, да, незабравимо.

Градски транспорт

Ако решиш да ползваш градски транспорт, дневните карти и пакетите от билети са добър начин да спестиш малко пари. Туристическите автобуси тип hop on/hop off може да ти се виждат скъпи и ненужни, дори смешни, но уверявам те, изключително удобни са, особено ако си с деца, които са уморени или прекалено малки да вървят дълго. Слизаш където пожелаеш, качваш се отново, разглеждаш и пак обратно. Провери часа на последния автобус, за да не се окаже, че няма с какво да се прибереш. На повечето места тези автобуси варират в порядъка на 10-30 евро за ден на човек, децата са с намаление, съвсем малките безплатно, предлагат се и билети за няколко дни с отстъпка. С тях спестяваш по-скоро време и нерви, отколкото пари, но и това е вид икономия, нали J

Кола под наем

Ако си на място, където няма добра развита инфраструктура и общественият транспорт е незадоволителен, колата под наем е почти задължителна, освен ако не искаш да седиш на едно и също място през цялото време. И особено ако си с деца, които да не влачиш по междуградски автобуси или влакове. Пълното застрахователно покритие и максимална защита може да ти изглеждат неоправдано скъпи, но в много държави това е гаранция, че после от картата ти няма да изчезват безследно суми за реални или недотам щети, т.е. в крайна сметка ще спестиш. Провери добре компанията, от която наемаш автомобил, има много съмнителни, с наглед ниски цени, които обаче излизат скъпо и прескъпо. Всяка компания блокира различна сума от кредитната карта, в зависимост от политиката, държавата и вида автомобил. Огледай добре колата и ти, не разчитайте само на служителя. Ако трябва, направи снимки с мобилния телефон, за да не ти предявят неоснователни претенции накрая. Ползвай GPS на телефона (инсталирай предварително за съответното място), защото наемането на такъв оскъпява допълнително. Имай предвид, че ако си с деца, имаш задължителен разход и за детски столчета, което допълнително вдига крайната сума. Ако детето е по-голямо, не бебе, понякога е по-изгодно да си купиш ново (колкото е по-голямо детето, толкова са по-евтини столчетата за кола), отколкото да ползваш тези на рентакар компанията.

 

ПРЕСТОЙ 

Щаб квартирата

Образно казано за мястото, където спиш. Особено на островни държави трябва да предвидиш цената и възможностите за вътрешни връзки (полет, ферибот, кола, бус), понякога те излизат по-скъпо от билета за отиване и връщане. Разпредели дните за престой предварително, за да не прекараш повечето време в път между различните локации. Винаги избери по-малко популярно място за нощуване – освен по-евтино, там е по-чисто, тихо и спокойно, без тълпи неориентирани туристи и непрекъснат хаос. До топ туристическите градчета и селца можеш да стигнеш лесно с еднодневни пътувания.

Airbnb квартира

В повечето случаи квартирата ще ти излезе по-икономично, отколкото например да наемеш апартамент в хотел или пък две съседни стаи. С повече от едно дете опция да се бутате в една стая е леко изнервяща, така че цял апартамент или дори къща е супер избор, при това често на по-ниска цена. Така има пространство за всички, всеки може да се отдели в негово кътче и стая, по време на почивката е важно всички да релаксират. Ако си с деца, провери дали имотът е отбелязан като kids-friendly –  някои от местата не са подходящи (необезопасени стълби, висок вътрешен етаж, недостатъчен брой легла), в други пък собствениците не приветстват малки палави ръчички и крачета (дизайнерски интериор, скъпи мебели и вещи).  Можеш да попаднеш и на прекрасни места, където разполагаш с цяла детска стая (даже с книжки и играчки!), втора баня, детско креватче и място за повиване, обезопасени ъгли и стълби, двор за игра и забавления.

Като почитател на този вид престой мога да изброявам до безкрай предимствата пред това да наемеш хотел, но като че ли най-важното от тях е, че живееш като местен, независимо за колко дни си там. Усещаш истински атмосферата, влизаш плавно в ежедневието на хората, възприемаш мястото отвътре, а не просто като турист.

Често в квартирите има всичко необходимо – сешоар, хавлии, плажен чадър, шезлонги, съдове, прибори, подправки, всичко, което може да ти потрябва и от което спестяваш допълнително.

Резервирай отрано, колкото повече наближава датата на пътуването, толкова цената се вдига, освен ако не става дума за last-minute оферта или намаление на основната тарифа по преценка на собственика.

В Airbnb има такса за платформата и такса почистване, но дори и така цената е, ако не по-ниска, то идентична на хотелската, но за много по-голяма площ и свобода.

Ако държиш на хотел

Ако пък настояваш на хотел, за най-изгодни цени обикновено се ползват сайтове като booking.com. Малка подробност е обаче, че невинаги най-изгодната цена е през платформата, затова провери и в сайта на самия хотел. Имай предвид, че към крайната цена понякога се добавя местна административна такса, която е на човек за ден престой. Виж добре и условията на плащане, случва се цената да е изгодна, но пък хотелът да не предлага плащане с кредитна карта на място, което значи, че трябва да носиш сумата в брой.

Преглеждай винаги клиентските отзиви за даден хотел, често рекламните снимки и описания лъжат, а това може да помрачи цялото пътуване. Локацията е много важна, освен за придвижването, и за храната. Ако хотелът е прекалено отдалечен, си принуден да се храниш в ресторанта, което в някои случаи може да бъде незадоволително като качество, а в други прекалено високо като цена.

Малка кухня или бокс

Независимо дали си в хотелска стая тип студио, частен комплекс или квартира, наличието на кухненски бокс винаги е предимство. Можеш да приготвиш нещо леко, да си направиш кафе или чай, закуска за децата или сандвич за из път. Невинаги ти се слиза до някой ресторант или заведение, понякога децата са уморени, кисели или неуправляеми, и е добре да имаш опция за бързо спешно хапване.

Градски карти

В повечето големи градове имаш опция за закупуване на карти, които ти осигуряват намаление за културни мероприятия, музеи, галерии, забележителности, зоо и тематични паркове, транспорт. Така спестяваш от такси за входове, време (често е включена fast track опция, а и не чакаш всеки път на гишета), нерви и чудене какво точно да видиш. Към картата върви и безплатна книжка, така че и тази информация получаваш наготово. Картата може да ти спести доста, в сравнение с това, което ще платиш като сборна крайна сума на всеки вход. Има варианти за 1, 2 или тридневни карти.

Съвети от местните

Най-сигурен и надежден гид е местният човек. Винаги искай съвет и препоръки – за храна, транспорт, плажове, забележителности. Едно е да прочетеш в интернет някой префърцунен travel guide от някой, който е бил веднъж за уикенда, друго е да потърсиш автентично мнение от човек, роден на самото място. Ще те насочи къде е вкусно и евтино, къде не е препоръчително, защото е за туристи, къде не си заслужава да ходиш и кое си струва и не бива да пропускаш.

Сувенири и подаръци 

Сувенирите в непретенциозните селца извън туристическите must see локации винаги са по-евтини. Няма да намериш нещо кой знае колко по-различно, просто ще спестиш пари – понякога цените на сувенирите в популярните курорти са двойно и тройно по-високи.

Където няма туристи

Един от важните за мен елементи от всяко място е храната. Бягай далеч от заведения, които са препълнени само с туристи – не само, че ще платиш скъпо, ами и храната няма да е на ниво. На такива места обикновен цените са нереалистично завишени, има компромис с качеството и съставките, често и с обслужването. Заведението, в което се хранят местните може да не е фотогенично или с дизайнерски интериор, но със сигурност храната е автентична, приготвя се по оригинални местни рецепти и с локални продукти. Ако нощувате в Airbnb квартира, домакинът със сигурност може да ви препоръча добри местни заведения с отлична кухня в близост до вас.

И в заключение може би най-важното, не само за бюджетно пътуване, а и за добро прекарване – пътувай с хора, които са на еднаква честота на твоята. Ако спътникът ти е дошъл с цел мол шопинг или тур по популярни в инстaграм скъпи кафенета, а твоята идея е лежерно да се излежаваш на плажа с бира в ръка или да хапваш в местната кръчма, не само че ще платиш повече и ще направиш компромис с разбиранията си, ами има и риск да се изпокарате и да помрачите цялото изживяване с негативни емоции. Старай се да опознаеш хората и навиците им, да усетиш мястото по красив и неподправен начин, не се хвърляй на скъпи туристически забавление и не губи часове в чакане пред забележителности с още една тълпа хора. Напипай атмосферата и чара на обстановката, всичко останало сякаш не е толкова важно.