Проверяват по нов начин шофьорите за алкохол и наркотици

1
184
Добави коментар

Вместо кръвна проба за употреба на алкохол, шофьорите вече могат да избират тест с доказателствен анализатор.

Този уред показва концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух и отчита съдържанието на в горните дихателни пътища.

Самите уреди са доставени в районните управления и според МВР те са също толкова прецизни и точни, колкото и кръвните изследвания. Концентрацията на алкохол ще се извършва с две поредни измервания от доказателствения анализатор и като краен резултат в протокола ще се вписва средноаритметичната им стойност.

Използването на доказателствен анализатор бе въведено с новата наредба за алкохолните проби и наркотици, но бе забавено за да могат да се закупят необходимия брой уреди, да се сертифицират и да се обучат пътните полицаи за работа с тях, информираха от Съюза на българските автомобилисти.

Новите уреди ще се използват в четири случая – когато водачът откаже извършване на проверка с техническо средство, ако не приема показанията на техническото средство, когато извършената проба с техническо средство е некачествена или невалидна и при случаите, когато физическото състояние на водачите не позволява извършване на проверка с техническо средство.

Досега шофьорите след проверка за алкохол на пътя можеха да избират само медицинско изследване в болница за потвърждаване или оспорване на резултатите. Това право те ще имат и занапред – може да поискат като второ изследване кръвен тест, а не проверка с доказателствен анализатор. Сега просто ще имат още една възможност за избор. Ако обаче изберете кръвна проба, после нямате право да искате изследване с доказателствен анализатор. И обратното – ако изберете уреда, после не може да искате кръвна проба, обясниха от Съюза на българските автомобилисти..

При съставянето на акт за употреба на алкохол над 0,5 промила, установена с алкомер, пътният полицай попълва и талон за изследване, а шофьорът лично вписва в талона дали приема показанията на техническото средство или теста. В случай, че не приема показанията на дрегера, шофьорът избира дали да се подложи на доказателствен анализатор, или на медицинско лабораторно изследване. При отказ да избере един от двата начина се приемат отчетените показания от дрегера.

Ако проверката с дрегер покаже концентрация на алкохол над 0.5 промила или пък теста ви уличи в употреба на наркотици, пред вас има две възможности: да се съгласите с резултата или да поискате друго изследване, което се извършва в болница. В този случай разходите за извършване на медицинското изследване, за вземане на биологични проби или за химико-токсикологичното изследване са за сметка на лицето, което е било уличено с техническо средство в употреба на алкохол или на дрога – чрез направен слюнчен тест.

При отказ от проверка с дрегер или тест шофьорът също ще трябва да прави кръвно изследване (или урина) в медицинско заведение срещу заплащане и за негова сметка (чл. 172а от ЗДвП).

Болниците, където се правят подобни изследвания, са точно определени. Те сами определят цените на съответните изследвания, които варират от 55 до 300 лева.

 

 

 

http://enovina.bg/novina/proveryavat-po-nov-nachin-shoforite-za-alkohol-i-narkotici-4982/