НСИ започна да се готви да ни брои през 2021-ва

1
125
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Националният статистически институт стартира подготовка за 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в Република България. То ще се проведе през 2021-ва година, заедно с останалите страни-членки на ЕС.

В рамките на подготвителния период, експерти от Института ще проведат три регионални информационни срещи с представители на областните и общинските администрации, две фокус групи с представители на министерства и държавни агенции и анкетно проучване сред широката общественост.

Очакванията на НСИ е това преброяване да се осъществи предимно в онлайн среда. При последното преброяване през 2011 година 42% от нашенци са попълнили анкетните карти в интернет. Сред темите, които ще подлежат на дебати, са дали да присъстват и въпроси за етническия произход и вероизповеданието на гражданите.

Според предварителните разчети, преброяването трябва да излезе по-евтино на данъкоплатеца от изборите. Конкретните цифри обаче ще бъдат цитирани едва след приключване на публичните обсъждания и окончателното определяне на формата и организацията на процеса.