Космическият кораб Крю Драгън приключи с термовакуумните изпитания

2
955
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 10 Юли 2018

Посещения: 20

Космическият кораб „Крю Драгън“ по време на термовакуумни изпитания. Photo credit : SpaceX

10 юли 2018 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. Космическият кораб на СпейсЕкс „Крю Драгън“, който до няколко месеца ще започне да се използва за превоз на астронавти до „Международната космическа станция“, премина през последната голяма стъпка преди първия си полет. Вчера, на 9-ти юли, по време на реч в Американския институт по аеронавтика и астронавтика, директорката на центъра на НАСА Глен Джанет Каванди оповести, че „Крю Драгън“ е напуснал центъра Плъм Брук. Именно там се провеждаха термовакуумните изпитания [1]. 

Понастоящем не знаем подробности относно резултатите от изпитанията. Знаем обаче със сигурност, че термовакуумните тестове бяха последната пречка пред изпращането на „Крю Драгън“ към центъра на НАСА Кейп Канаверал.

Веднага щом пристигне в Кейп Канаверал, „Крю Драгън“ ще започне подготовката за дебютното си изстрелване. Предстои прикачването му към ракета „Фолкън 9“ и реален полет. 

Доскоро СпейсЕкс се придържаше към официалните дати : дебютен (безпилотен) полет – през месец август, първи пилотиран полет – през месец декември. Безспорно е, че ще има някакви забавяния, но при СпейсЕкс не се очаква да са големи. Изглежда, че по всяка вероятност „Крю Драгън“ ще дебютира на своята безпилотна мисия в края на лятото или есента. По-големи отлагания има при конкурентната компания Боинг, за която се носят слухове, че са установени проблеми в двигателната система на „Старлайнър“. „Старлайнър“ също трябваше да лети на първия си дебютен полет през август, но сега се говори, че може полетът му да бъде отложен за края на годината или дори началото на 2019-та. 

При всички положения прогресът, който показва СпейсЕкс, е обнадеждаващ. Наближава ерата на пилотираните частни космически полети – при това съвсем скоро. Вече не години, а броени месеци ни делят до момента, когато първият американски астронавт ще полети в космоса от родна земя след приключването на програмата „Космическа совалка“ през 2011 година.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/