Д-р Бойко Димитров: Доверието между доктора и пациента е на първо място

3
337
Добави коментар
kotanalisana
kotanalisana

Визитка: Д-р Бойко Димитров е завършил е медицина през 1994 г. в МУ-София, а после специализира в СБАЛАГ „Майчин дом”. Работил е в екипа на няколко големи болници у нас, а през 2018 г. се присъединява към екипа на СБАЛ „Свети Лазар”. Квалифициран лекар е по ехографска и доплерова диагностика в акушерството и гинекологията; колпоскопия и деструктивно лечение при предракови състояния на шийката на матката; хистероскопия в областта на гинекологията; оперативна гинекология; гинекологична ендокринология; високорисково раждане; диагностична лапароскопия в гинекологията-I-во ниво; оперативна лапароскопия в гинекологията II-ро ниво. Преминал е курс по лапароскопска и колпоскопка лазерна хирургия в Брюксел.

Д-р Димитров, живеем във времена, в които общуването между хората става все по-трудно. Отразява ли се това на връзката лекар-пациент, по-трудно ли се печели доверието на пациентите?

Безспорно времената се менят, а новите технологии и забързаният начин на живот оказват влияние на всички нас. Медицината обаче може само да се радва на технологичния напредък, защото чрез него всеки ден откриваме нови начини за лечение на нашите пациенти.

Връзката лекар-пациент е много важна. Дори смея да кажа, че това е основната първа крачка към правилното лечение. Пациентите си избират лекар, на когото да се доверят за раждане или операция и си записват час за преглед при него. Оттам насетне работата на лекаря е да помага според знанията и уменията си, като влага грижа и внимание индивидуално към всеки. Важно е пациентите да са наясно с процеса на лечение. В случай, че се налага оперативно лечение, се стремя да обяснявам на пациентките си подробно какво и защо трябва да се направи. Няма как да се предвиди всичко, но в крайна сметка е важно хората да ти имат доверие и да са спокойни.

Секцио или нормално раждане? Това е въпросът, който вълнува всяка бременна жена. Какво е Вашето мнение, какво налага раждането да се извърши оперативно?

Статистиката от десетилетия показва увеличение броя на оперативните раждания. Има различни теории на какво се дължи това. От една страна се дължи на повишената средна възраст на родилките, което често е свързано със стерилитет, с по-голяма заболеваемост, с по-големи рискове. Има разлика, когато жена ражда на 20 години и когато това се случва след 30 или 40 години. С напредването на възрастта се увеличава и делът на високорисковите бременности, появяват се придружаващи заболявания, които могат да са индикации за раждане със секцио. От друга страна, оперативните раждания зависят до голяма степен и от нагласата на пациентката. Забелязал съм, че съвременните българки, както и пациентки от развитите страни се страхуват повече от раждането, не го приемат като естествен физиологичен акт. В същото време в други части на света възпитават момичетата от малки, че ражданенто е естествен процес и че болката не е страшна. В крайна сметка причините за сравнително големият брой оперативни раждания са комплексни.

Какви са строгите индикации за оперативно раждане?

Индикациите могат да бъдат абсолютни или относителни, както от страна на майката, така и от страна на плода. Една жена не може да роди нормално, когато големината и формата на таза не го позволяват или когато има тежки придружаващи бременността заболявания – сърдечносъдови, чернодробни, зрителни и т.н. Разположена на неподходящо място и преждевременно отлепена, плацента също е индикация за оперативно раждане. От страна на плода най-честата причина е неправилното му позициониране.

Освен бъдещите майки, голяма част от пациентите Ви се нуждаят от гинекологична диагностика. Кои са съвременните методи за лечение на изменения на маточната шийка?

Лазерната терапия  е изключително подходяща за лечение на дисплазия на маточната шийка. Прави се за профилактика на карцином на маточната шийка, причинен от човешки папилома вирус (HPV).

Дисплазията на маточната шийка предраково състояние ли е?

Да, такова е. Но може да бъде излекувано с лазер само в рамките на няколко минути напълно безболезнено. След тази процедура пациентката подлежи на наблюдение през три месеца в рамките на една година.

Какви други „чудеса“ прави лазерът и въобще новите технологии в гинекологията?

Лазерът има много приложения в гинекологията и медицината като цяло. Специално лазерът, който ползваме в СБАЛ „Свети Лазар“ е от най-висок клас и с максимални технически характеристики. Доколкото съм запознат, има само три такива апарата в цяла Европа. Тази техника ни позволява да извършваме и конизации на маточната шийка като кратка амбулаторна процедура, с локална анестезия. Стандартната методика изисква хоспитализация, операция под обща анестезия и престой 3 дни в болница. Сега пациентката става и се прибира вкъщи само след няколко часа.

Последните 20 години, откакто работите като акушер-гинеколог, появи ли се нещо революционно в тази област на медицината?

Медицината се развива изключително бързо и постоянно се появяват нови неща – нови медикаменти, нови терапевтични процедури, нови оперативни техники и най-вече нова апаратура. Разбира се, апаратурата е много скъпа, тя навлиза понякога по-бавно в нашата страна. За щастие болница „Свети Лазар“ разполага с най-съвременно оборудване, което дава много по-висока сигурност и спокойствие, както за пациентите, така и за нас като лекари, тъй като ни позволява да се усъвършенстваме постоянно.

Специално в гинекологията се увеличава делът на ендоскопската хирургия, на така наречените безкръвни операции. Задава се и по-масово навлизане на роботизирана хирургия в нашата област и това ще доведе прецизиране на оперативната техника в още по-голяма степен.