7 причини защо растителното мляко е бъдещето!

1
236
Добави коментар
dilqna
dilqna

Все повече хора избягват консумацията на мляко и млечни продукти поради етични и здравословни причини. Млякото съдържа наситени мазнини, холестерол, алергено отключващи протеини, лактозна захар, следи от гной, антибиотици и бактерии, а много хора просто предпочитат вкуса на растителните алтернативи и са загрижени за благополучието на животните във фермите. За щастие, растителните млека стават все по-популярни и могат да се намерят във все повече магазини.

Новото поколение растителни млека заливат пазара и представляват огромна конкуренция за млечната индустрия, която полага все по-големи усилия да забрани използването на думата „мляко“ за всичко, което не идва от крава, коза или овца. Въпреки това, соевото, оризовото и кокосовото мляко са част кулинарната традиция на много азиатски народи от векове, а бадемовото и други ядкови или зърнени млека стават толкова популярни, че се очаква пазарният им дял да достигне 16 милиарда долара до 2020 г.

Млечната индустрия не просто губи милиони всяка година от спад в продажбите, но и заради изключителните качества на растителната храна като цяло и преоткриването на растителните млека като нещо, което задължително да имаш под ръка в кухнята, можем да заявим, че бъдещето е в растителните млека!

Ето няколко причини защо растителните млека са тези, които тялото ти наистина би трябвало да желае и обича:

1. Етично производство

Млякото е страшно и все повече хора го разбират. Индустрията е истински ад за дойните крави и техните теленца, които са подложени на непрестанен цикъл на жестокости и експлоатация. До 40-те години на миналия век една крава е давала средно един тон мляко годишно. В момента рекордьорките дават над 22 тона. За да се случи това, кравите са подложени на изключително интензивни методи, които съкращават техния живот и ги превръщат просто в бездушни машини за лактация.

Кравите се забременяват изкуствено всяка година, а малките теленца се отнемат и в повечето случаи убиват веднага след раждането. За индустрията животите на тези животни са ценни единствено доколкото могат да носят печалби. След като кравите спрат да бъдат доходоносни, също се убиват в кланиците. В допълнение към всичко това, млечната индустрия е отговорна за обезлесяване на огромни пространства гори, които се превръщат в пасища или фуражни ниви. Животновъдството има огромен екологичен отпечатък и е главен отговорник за промяната в климата.

Растителните млека имат много по-нисък екологичен отпечатък. При тях не се убиват и експлоатират животни. За производството на растителни млека се използва много по-малко обработваема площ, вода, петролни продукти, техника и човешка намеса в сравнение с отглеждането на животни за мляко. Преминаването към растителни алтернативи на млякото е много по-етичен и екологичен избор, с който ще направиш огромна услуга на буквално милиарди животни и на околната среда.

2. Голямо разнообразие

Докато изборът на животинско мляко е силно ограничен и над 80% от животинското мляко по света идва от промишлено отглеждани крави, то разнообразието от различни растителни млека е главозамайващо. По рафтовете на магазините могат да се намерят растителни млека от почти всичко.

Растителните млека могат да се правят от всякакви бобови, зърнени култури, ядки, семена и всевъзможни комбинации между тях. Дори и да не ти харесва вкусът на кокосовото мляко, може да го замениш с бадемово. Алергичен си към бадемите и ядките, няма проблем да си намериш оризово или овесено мляко. Искаш пълноценен протеин със зърнената си закуска? Вземи си соево мляко. Избягваш соята и соевите продукти? Може да пробваш мляко от лимец или кашу. Просто изборът е толкова голям, че да използваш най-различни варианти в зависимост от това за какво ще използваш млякото.

В допълнение на това, някои растителни млека са допълнително обогатени с калций, витамин D или B12, а лесно може да си намериш и такива с шоколад, банан, ягода или каквито плодове и вкусове обичаш.

3. Без гной, антибиотици и IGF-1

За бозайниците и хората млякото на всеки животински вид е пригодено само за него. Кравето мляко е съобразено с това, че телето трябва да се превърне в голяма крава с тегло между 180 и 800 килограма. Затова, по чисто биологични причини, кравето мляко съдържа естествени алергени, патогени, холестерол и 59 активни хормона. В допълнение към това, в кравето мляко се намират редица антибиотици, пестициди и хербициди, които дори пастьоризацията на свръхвисока температура не може да унищожи напълно.

Млякото съдържа също и гной, която не може да бъде премахната, а единствено регулирано с наредби какво количество гной може да бъде допустимо в литър мляко. Естествените хормони в млякото стимулират освобождаването на инсулиноподобния растежен хормон 1 (IGF-1) в тялото. Връзката на IGF-1 с деленето на клетката е добре известна на учените и той е пряко свързан с растежа на раковите клетки. Освен това, той се свързва с появата на акне поради повишеният инсулинов отговор в тялото.

Не е добра идея, нали? Освободи се от всичката гной, антибиотици, патогени и токсични субстанции в млякото и си намери любимото растително мляко!

4. По-малко захар и калории

Според известния клиничен лекар д-р Джон Макдугъл, млякото е като „течно месо“. Дори и да си вегетарианец, в млякото се съдържат всичките животински мазнини и протеини като в месото. За сметка на това, в растителните млека няма холестерол и като цяло са много по-нискокалорични и в същото време засищащи.

В една чаша (250 ml) краве мляко се съдържат между 12 – 16 грама естествена захар, която се нарича лактоза. Дори подсладените растителни млека имат много по-малко калории и захар от животинските млека. В допълнение към това, огромна част от населението по света има нетолерантност към лактозата в млякото и това води до редица здравословни проблеми.

Растителните млека няма да отключат инсулинова реакция на повишена кръвна захар, а по магазините е много лесно да си намериш неподсладени растителни млека от всичко. Разбира се, по магазините има и животински млека с премахната лактоза, с намалено съдържание на мазнини или нагодени към специфични нужди, но кравето мляко си остава естествена храна за малки телета и растителните млека винаги са по-добрия вариант. Дори и най-калоричните веган млека като кокосово, лешниково, конопено или соево имат по-малко калории от животинските млека, а неподсладените им варианти са най-добрата опция за тези, които избягват захарта.

5. По-леснo за храносмилане

Растителните млека са минимално обработени продукти, които съдържат едва 2-3 съставки в себе си. Те са много по-лесни за храносмилане и са перфектен начин да оптимизираш пълноценната си диета от растителни храни в тяхната възможно най-цялостна форма.

Увеличаването на възпалителните чревни заболявания в световен мащаб се дължи на преобладаващите в хранителния режим на повечето хора храни с наситени мазнини, който предизвиква бум в размножаването на опасна за човешкото здраве чревна бактерия. Растителните млека не съдържат e.coli бактерията и подпомагат работата на чревния тракт. Ако все пак имаш алергия и проблеми с храносмилането на соя или ядки, оризовото мляко може да бъде чудесна алтернатива.

Много хора с храносмилателни проблеми и алергии се усещат много по-добре, когато изключат животинските млека от диетата си. Растителните млека дават изключителния шанс дори да не усетиш липсата на животинско мляко и млечни продукти като просто ги замениш с техните вкусни веган алтернативи.

6. Още по-добър източник на калций

Да си набавяш достатъчно калций на растителна диета не е никакъв проблем. Дори и да не са допълнително обогатени с калций, растителните млека дават адекватна доза от препоръчителната за този толкова важен минерал. Всъщност, не е никакъв проблем да си набавиш калций от всякаква диета, стига да не е чипс и захарни изделия.

По-важният въпрос е как да не загубим калция в костите си. Основният причинител на загуба на калций са високопротеиновите диети, които естествено са тези с консумация на повече месо и млечни продукти. Животинският протеин е много по-вероятно да причини загуба на калций в сравнение с растителния протеин. Млякото повишава киселинността в организма и за да запази pH баланса в тялото, организма дърпа калция и други алкални минерали от костите. Затова и народите с най-висока консумация на мляко и млечни продукти страдат най-много от остеопороза, докато народите с най-ниска консумация на млечни продукти (и традиционно използващи соево и оризово мляко в кухнята си) имат най-малко костни проблеми, въпреки значително по-ниската си консумация на калций приеман от храната.

Ако искате да сте сигурни, че си набавяте достатъчно калций, добавяйте повече бадемово мляко, зеленолистни растения и семена от чиа или ленено семе в диетата си. Също така спортувайте и стойте повече на слънце (витамин D помага за абсорбацията на калция).

7. Може да си направиш вкъщи

Тъй като на пазара има толкова много различни растителни млека, не всички са наистина качествени. Някои марки растителни млека съдържат консерванти и добавки като карагенан, повече захар, рафинирани продукти и неща, които може би искате да избегнете. Разбира се, има голям избор от натурални растителни млека, които са неподсладени, без добавки и с чисти съставки.

Високата цена обаче също може да бъде пречка. Затова пък е толкова лесно да си направиш каквото си поискаш растително мляко вкъщи. То може да бъде изключително вкусно, лесно за приготвяне и с всички ползи от домашно направената храна от цели продукти. В интернет е пълно с рецепти за домашни веган млека, а в нашия сайт също ще има такива скоро.

Направи нещо добро за себе си и пробвай веган млека, без значение дали направени вкъщи или купени от магазина. Бъдещето принадлежи на растителните млека!