След като разберете за какви други неща може да използвате хладилника си, направо ще се преродите!

1
185
Добави коментар
slavchev
slavchev

loading…

Знаете ли, че освен да съхранява свежестта на хранителните продукти, хладилникът може да се използва за още много други неща?

Той може да изпълнява функциите на пералня, да дезинфекцира дрехи и дори да удължава живота на неща, които нямат нищо общо с кухнята!  Днес решихме да ви представим най-интересните и неочаквани предложения за използване на кухненския хладилник. Проверете как работят, ние вече го направихме и не съжаляваме!

Изпиране на дънки

Компанията Levi’s, която е загрижена за екологичната ситуация на планетата и разхода на вода, предлага да използвате метода на замразяване за джинсите си като алтернатива на прането. Е, все пак ще трябва да ги пускате от време на време и в пералнята, но това ще е няколко пъти в годината.

Какви са преимуществата на този метод? Всички бактерии измират, а цветът се запазва. Неприятният мирис изчезва, а отпуснатите дънки се свиват.  За да „изперете“ дънките си по този начин, трябва да ги поставите в платнена торба и да ги оставите в камерата за една нощ.

Да удължите живота на любимите си вещи

В хладилника може да съхранявате не само месо и зеленчуци, но и любимата си козметика, чорапогащи, свещи и кафе. Чорапите и чорапогащите ще станат много по-здрави, ако ги сложите в камерата. За да укрепите влакната им, трябва да ги напръскате с вода и да ги сложите в полиетиленова торбичка. Оставете ги за няколко часа в камерата, след това ги извадете и изсушете.

В камерата може да съхранявате и слънцезащитни спрейове; органични кремове; парфюми (в отделен контейнер, за да се предотвратите проникването на чужди миризми).

Кафето ще съхрани своя аромат за по-дълго време, ако държите зърната в плътно затворен пакет в камерата. Но експертите съветват да правите това, ако сте си купили много кафе и няма как да използвате цялото количество в рамките на месец.

Що се отнася до свещите – не е нужно да ги държите в камерата през цялото време. Достатъчно е да ги оставите на студено няколко часа, преди да ги запалите. Така те ще горят по-дълго от обичайното.

Да разделите залепнали неща

Залепналите една за друга снимки са често срещан проблем, особено ако съхранявате фотографиите си в кутии. За да разделите снимките, без да се притеснявате, че ще ги повредите, ги сложете в полиетиленова торбичка за 1 час в камерата. След това ги извадете и ги разделете с помощта на не много остър нож.

Ако искате да отворите плик, без да го разкъсате, го сложете в найлонова торбичка и го подръжте в камерата за няколко часа. Лепилото ще загуби своите свойствата и плика ще се отвори много лесно с помощта на канцеларско ножче.

Проблеми с обувките

За да премахнете неприятния аромат от любимите си обувки, просто трябва да ги оставите за една нощ в хладилника. Предварително ги поставете в полиетиленов плик. При лачените обувки това не действа, защото ароматът може да изчезне, но покритието на обувката ще се прецака.

А ако новите ви обувки не спират да ви стискат, с помощта на хладилника може да ги уголемите с половин размер. За целта ги поставете в полиетиленов плик, залейте ги с вода и го затворете добре. Сложете ги в камерата за една нощ. Водата постепенно ще замръзва и ще разтегне обувката.

Съхраняване на цветя

Ако сте купили букет за събитие, което е след няколко дни, може да запазите свежестта му с помощта на хладилника. Студеното действа особено добре на лалетата и хризантемите. Загънете ги в хартия, а стеблата им обвийте с влажна тъкан.

Ако смятате да държите в хладилника други цветя, трябва да ги натопите във вода, а горната им част да бъде увита с хартия.

Изключително важно е да съхранявате цветята на отделен рафт, защото те отделят вещества, които ускоряват процеса на изсъхване.

За по-голямо количество пуканки

Смятате да се поглезите с пуканки, докато гледате любимия си филм? За да се опукат колкото се може повече зрънца, предварително оставете  пакетчето за известно време в камерата. След като го извадите, веднага го сложете в микровълновата печка.

А вече приготвените пуканки може да съхранявате в камерата около 2 седмици. След като ги извадите, те ще са все така хрупкави и свежи.

Да украсявате чаши

Охладените чаши изгледат толкова ефектно, а да пиеш коктейли от тях е много по-приятно. За да направите чашата и замразена и със скреж, потопете гърлото й в лимонов сок, след това в захар, след което я сложете в камерата за половин час. Скрежът няма да се рони, а ефектът „ледена чаша“ ще се запази около 15-ина минути.

Изтребване на акари

Една от най-разпространените причини за поява на алергии са акарите, които живеят в чаршафите, покривалата и възглавниците. Да сменяте непрекъснато нещата си не е изход, а този метод на замразяване работи перфектно. Акарите се чувстват добре на стайна температура, но когато градусите са по-високи или по-ниски, те умират.

Изтупайте добре нещата, които искате да дезинфекцирате, сложете ги в пакет и ги поставете в хладилника или камерата за една нощ. Правете редовно подобна профилактика, особено ако сте склонна към алергии.

За берекет в градината

Ако сте запален градинар, със сигурност не спирате да мечтаете за по-голяма реколта. А хладилникът е отлично място, където може да заложите по-голям потенциал на семената, които ще засадите.

Задължително изсушете добре семената, сложете ги в хартиен плик и ги съхранявайте в камерата. Така разсадът ви ще изникне по-бързо, а семената, който ще покълнат, ще бъдат много повече.

Един съвет – в камерата може да съхранявате семена не повече от половин година. /jenata.blitz.bg