Във Флората отново се излюпи най-голямата пеперуда в света – „Атлас“

2
114
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Влажното лято не се нрави на туристите, дошли да се порадват на плажа, но пък осигурява идеални условия за размножаване на други гости на Бургас – пеперудите. В разгара на лятото, за поредна година, красивите насекоми са част от атрактивна изложба в Експоцентър “Флора”. Днес там отново се излюпи представител на най-едрия вид пеперуда в света – Attacus Atlas, наричана за по-кратко “Атлас”.

Още три нейни какавиди може да се отворят всеки момент. Бургазлии и гостите на града имат на разположение само няколко дни да ги видят и да се снимат с тях. След като се излюпят, пеперудите “Атлас” не се хранят. Те нямат хоботче и живеят, докато им стигнат резервите, натрупани в гъсеничния период. Затова техният живот е много кратък – едва 2-3 дни.

Пеперудата “Атлас” е истински гигант. Размахът на крилете й достига в някои случаи до 30 см., като женските екземпляри са по-едри от мъжките. В тъмнината тази пеперуда често е бъркана с птица заради големия си размер.

”Атлас” е пеперуда с уникални умения за защита – горната част на крилете й прилича на глава на кобра. За да е още по-голяма приликата, когато се чувства несигурна, тя пада на земята, за да заприлича още повече на опасна змия. Това отблъсква враговете й.

А най-хубавото е, че няма нужда да пътувате до естествения хабитат на тази пеперуда – остров Борнео, Южен Китай и югоизточната част на Азия. Изложбата на пеперуди е отворена за посетители всеки ден от 09:00 до 19:00 ч.