Ефикасни ли са коланите за кръста и кое ги прави такива

3
221
Добави коментар
amedica
amedica

Все повече хора в наши дни водят заседнал начин на живот и прекарват по-голямата част от времето си в седнало положение пред компютъра, което води до болки в гърба и кръста.

Прави впечатление, че и все повече лекари и специалисти по рехабилитация препоръчват на свои пациенти, които се оплакват от болки в кръста да не спират да се движат, а да носят ортопедичен колан. Тази тенденция не е случайна и се дължи на факта, че когато един подобен колан за кръста е качествен и правилно подбран, той може да бъде наистина ефикасен и да намали напреженията и болките в областта.

На пазара има огромно разнообразие от марки и видове, но истинските ортопедични колани за кръста са медицински изделия, които се продават само в специализираните ортопедични магазини.

Но как да разпознаем качествените ортопедични колани за кръст?

Нека започнем с текстила. Преди всичко един добър лумбален колан трябва да бъде изработен от приятен за кожата еластичен текстил, който не предизвиква алергии и позволява на тялото да диша. За тази цел всеки производител използва различна технология при изработването на такова изделие  (напр. SKINGUARD, SYMPRESS и др.), но целта винаги е една – качествен продукт с максимална ефикасност и комфорт при носене, който да ни служи дълго време.

Една от основните причини, коланите за кръста да бъдат изработвани от еластичен материал, е създаването на равномерна компресия и по този начин да се осъществи умерен вътрешно – коремен натиск на гръбнака. Освен това, по този начин се подпомага и функцията на банелите, които са разположени в задната част на колана.

Коланът има за цел да ограничи усукването на кръста и неправилното навеждане, които обикновено причиняват болките в кръста, както и появата на рецидиви при дископатии и дискови хернии. Този факт дава обяснение защо укрепващите банели (шините) са най-важният елемент в коланите за кръста.

Функцията на банелите е да коригират положението на гръбначния стълб и да го поддържат в правилната позиция. По този начин се балансира натоварването върху прешлените, релаксират се мускулите в лумбалната област (долната част на гърба и кръста) и се стимулира кръвообращението. За да бъде максимално ефективен един колан за кръста, банелите трябва да бъдат с минимална височина от 20 см. и да прилепват плътно към тялото. Те не трябва да са прекалено твърди (за да могат да прилепнат плътно), но не трябва и да са прекалено меки (защото тогава няма има никакъв ефект от тях). Разбира се различните модели колани са за различните проблеми и имат  различна степен на стабилизация и съответно с различна твърдост на банелите.  

Друг важен елемент на коланите за кръста са допълнителните еластични ленти. Благодарение на тях можете да регулирате степента на фиксация според индивидуалните ви нужди. Освен това, те придават допълнителна стабилизация и  се грижат пластичните укрепващи елементи на колана да прилепват плътно към тялото и да заемат анатомичните му извивки.

В предната си част коланите за кръст имат вградена вложка. Освен да предотвратява образуването на гънки и извъртането на ортопедичния колан, тя има важна функция и за сигурното му закрепване към кръста. По този начин не се допуска разхлабване или откачане на колана при натоварване.

В заключение можем да кажем, че един правилно подбран качествен ортопедичен колан, който съчетава в себе си действието на всички тези елементи, може значително да намали дискомфортът и болката в областта на кръста.