Шамар за България и за политическата цензура на медиите. Пускат Радио Свободна Европа отново като при комунизма и диктатурата

2
155
Добави коментар
slavchev
slavchev

loading…

Радио „Свободна Европа“ обяви планове да поднови новинарската си дейност за България и Румъния „като опит да подсили медийната ситуация в двете държави“.

Това са първите две страни от Европейския съюз, в които американската медия с европейска централа в Прага решава да се завърне след десетилетия работа в годините на студената война и прехода след краха на комунизма, предаде „Дневник“.

От декември 2018 г. подпомаганата с дарение от американския парламент група ще предоставя „мултимедийни репортажи и анализи на български и румънски и ще си партнира с местни медии, за да подпомогне на съществуващи проекти, които развиват отговорността пред обществото и разобличават фалшиви новини“. Това е завръщане на Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“ (RFE/RL) към емисиите, които бяха прекратени с влизането на България и Румъния в НАТО и ЕС. Българската секция бе закрита през 2004 г., а румънската през 2008 г.

„Надяваме се нашите репортажи, дело на местни журналисти, да помогнат за израстването на свободни медии, за разпространяване на демократичните ценности и институции и за информирана дискусия в двете страни за мястото им в НАТО, ЕС и други западни организации“, заяви президентът на RFE/RL Томас Кент. „Очакваме да си партнираме с местни независими медии и с гражданското общество.“

RFE/RL припомня, че е организация, работеща в държави, „където медийната свобода е ограничена или където не е изцяло развита професионалната журналистика“.

В съобщението по повод завръщането в България и Румъния се казва още, че „правителствени служители, представители на гражданското общество и журналисти в двете страни изразиха загриженост от това, че дезинформация, корупция и разделение в обществото отслабват политическите им системи“.

RFE/RL е особено активна на Балканите, където има бюра в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия. Освен това Радио „Свобода“ работи на румънски език в Молдова. От американското посолство в София коментираха пред „Дневник“, че приветстват подновяването на дейността на „Свободна Европа“ в България.

В епохата на интернет RFE/RL се е разделила със старата представа за радиостанция, излъчваща на къси вълни и заглушавана от властите. Това отдавна не е и само радиостанция, защото има развито онлайн присъствие с платформи за медии и анализи. Освен това Радио „Свободна Европа“ създава видео съдържание, включително интервюта и записи на разговори в студио. Само през 2017 г. те са гледани над 1.5 милиарда пъти в социални мрежи като Facebook и YouTube.

„Дневник“ запита централата в Прага за повече подробности около завръщането на RFE в България, включително под каква форма ще стане това, ще имали софийско бюро и решено ли е кой ще го ръководи.

Три чуждестранни медии изиграха ключова роля за информирането на българите в годините на комунизма и след това – Би Би Си, „Свободна Европа“ и „Дойче веле“, като само германската медия не закри българската си редакция след приемането на страната в ЕС. Британската медийна корпорация излъчи последното предаване на български език на 23 декември 2005 г., което бе и край на продължилата 65 години дейност за България.

Радвам се, че възстановяват българската секция на радио ”Свободна Европа”. Това е тъжна необходимост. Това подсказва, колко накърнена, поразена е свободата на словото в България. По време на социализма бе обсебена от комунистическата пария. Сега същата свобода е обсебена от олигарси с нечисти капитали и цели. Това заяви писателят Димитър Бочев.

За това е сервилното отношение на медиите към властта и олигарсите, допълни той пред bTV.

Възстановяването на „Свободна Европа“ на родна земя е едно безценно предимство. То е дело на Американския конгрес, който като цяло е неподкупен. За разлика от нашите условия, там никой не може да купи медиите, колко и богат да е олигархът, обясни Бочев, работил дълго години като журналист в „Свободна Европа“.

Ще имаме една алтернативна медия, което е много важно, каза още той. Димитър Бочев коментира кратко и случващото се в държавата: Българинът никога не е гледал на себе си като на част от държавата. Той или е демонизирал, или е идеализирал държавата. Конфликтът на патриотите е опасен. С усмивки, зад които скърцат зъбите. Президентът не би могъл да бутне правителството, посочи писателят.