Организират кампания срещу трафика на хора с цел сексуална експлоатация

2
175
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Тазгодишната Лятна кампания срещу трафика на хора с цел сексуална експлоатация Бургас 2018  включва създаването на концептуално свързани помежду си творчески продукти – видеоклип, рап-песен и театрален скеч и представянето им на концерт на 29 юли на сцена Охлюва от 18.30 часа.

Видеоклипът разказва историята на момиче, въвлечено в сексуална експлоатация от момчето, в което е влюбена. Често срещан сюжет от реалния живот, повтарящ историите на хиляди момичета и млади жени, експлоатирани у нас и в страните от Западна Европа. В главните роли са младите актьори от театрална трупа “Валери и приятели” – Мария и Захари. Участват и младежи, доброволци към Местната комисия за борба с трафика на хора.

Клипът е озвучен от рап изпълнителя How Haber и неговата песен “Кога ще има край”. В снимките участват танцьори от танцово студио “София” гр. Бургас. Оператор на клипа е Антон Сорокин, а режисьор – Александра Прозецка. Организатор – Местната комисия за борба с трафика на хора, гр. Бургас.

Финалното събитие от кампанията е планирано за 29 юли /неделя/ от 18.30 часа на сцена “Охлюва”, когато ще се състои концерт на млади рок, рап и и денс изпълнители. На концерта ще звучи специално написаната за кампанията песен “Кога ще има край”. В него ще участват и млади рок, поп и хеви метъл изпълнители.

Трафикът на хора е сериозен проблем, който засяга стотици хиляди хора по света. Всеки може да стане жертва на трафик на хора – млад или възрастен, мъж, жена или дете, защото съществуват различни начини един човек да бъде експлоатиран и третиран като роб.

Просещи деца; проституиращи жени; мъже и жени, които работят при нечовешки условия; бременни, продаващи децата си – не е зловещ филм, а реалност, с която полицаи и социални работници се сблъскват ежедневно.

Експлоатацията на хора носи огромни печалби срещу минимални инвестиции. Трафикът на хора е доходен бизнес, наред с трафика на оръжие и наркотици. Нашата страна е страна на произход на жертви на трафика на хора, тук те се набират и се експлоатират най-често в страните от Западна Европа. 

Различни са причините един човек да попадне в ситуация на трафик на хора:

* Бедност и желание да подобриш живота си. * Търсене на силни усещания, желание за луксозен живот. * Потребността да обичаш.

Един от най-разпространените методи за въвличане по света и у нас е т.нар. метод Loverboy – когато трафикантът успява да създаде емоционална връзка с бъдещата си жертва, като я ухажва, купува й скъпи подаръци, кара я да се чувства специална.  Когато изгради пълно доверие у нея и предлага да заминат в чужбина, за да работят заедно. В момента, в който влюбената жена се съгласи, тя без да знае вече е попаднала в капана на сексуалната експлоатация. Следва пътуване зад граница, а животът се превръща в кошмар.

Официалната статистика показва, че за 2017 г., в Бургас, 41 души са станали жертви на трафика на хора. Реалния брой е многократно по-голям.

Престъплението трафик на хора трудно се доказва, тъй като жертвите не желаят да подават жалби в полицията и да свидетелстват срещу трафикантите. Причините са страх, срам, заплахи.