Консумацията на мазнини е единствената причина за увеличение на теглото

2
158
Добави коментар
stupid
stupid

Учените от Университета в Абърдийн и Китайската академия на науките са предприели най-голямото проучване по рода си, разглеждайки какви компоненти от диетата – мазнини, въглехидрати или белтъчини, водят до наддаване на тегло при мишки.

 

Изследването е публикувано в списанието Cell Metabolism и включва 29 различни диети, които варират в зависимост от 8.3% до 80% мазнини, 10% до 80% въглехидрати (захар) и 5% до 30% протеини.

 

Мишките са се хранили с тези диети в период от три месеца, което е равно на девет години при хората. Направени са общо над 100 000 измервания на телесното им тегло и мастна тъкан.

 

Професор Джон Спикмен, който ръководи проучването, казва: „Резултатът от това огромно проучване беше недвусмислено – единственото, което кара мишките да напълнеят, беше, когато консумират повече мазнини. Въглехидратите, включително до 30% от калориите, идващи от захар, нямат ефект. Комбинирането на захар с мазнини няма по-голямо въздействие, отколкото консумацията само на мазнини. 

 

Тези резултати се основават на наблюдения на мишки, а не на хора. Въпреки това, мишките имат много прилики с хората във физиологията и метаболизма си. А такива дълги проучвания учените никого не биха направили с хора. За това получените резултати предоставят добра представа какви биха били ефектите на различните диети при хората.