Сайт на Вики Алмазиду

2
186
Добави коментар
ozzzz
ozzzz

 

Вики Алмазиду е родена в България. Завършва пеене в Държавната музикална академия в София.

От 1987 година живее и работи в Гърция. Създава първия клас по джаз пеене към “Съвременна консерватория” – Солун. Нейната школа на преподаване я прави популярна в цяла Гърция, като помага на много нейни студенти да се реализират на световните сцени. Двама от най-добрите й ученици се обучават със стипендии в колежа Бъркли – Бостън. Паралелно с педагогическата работа Вики Алмазиду участва в редица фестивали и пее в най-авторитетните джаз клубове в Гърция и България.

През 1995 година създава джаз квартета “Jazzoo”, с който в продължение на пет години има концертни изяви, а от 2000 година се изявява с формацията “ TRS ” ( Thessaloniki Rhyhm Section ). Работи със световни имена от гръцката джаз школа като Григори Симадопулос, Никос Салонитис, Никос Псофогеоргос, Олег Чали, Христос Герменаглу, Костас Магинас. Тя работи с виртуозния пианист и композитор Георгиос Контрафурис. През последните години Вики Алмазиду гастролира в най-големите български джаз фестивали – в Банско, Аполония в Созопол и Банкя – с групата “ Lydian Riff ”.

От 2002 година работи с Милчо Левиев, като участват в десетки концерти у нас и в чужбина. Голям интерес предизвикват изпълненията им в рамките на арт празниците “Димитрия 2002” – Солун, концерта им в зала “България” в рамките на София мюзик джем. През същата година излиза албума й “Сън”. Музиката в диска е уникална смесица от авторски композиции на автентични гръцки и български народни мелодии, разработени в съвременни джаз пиеси и песни. Музикалната критика определи албума като едно от музикалните събитията на 2002 година.

През 2003 година на фестивала „Димитрия 2003” – Солун Вики Алмазиду изнася концертс най-големия джаз барабанистБили Кобъм, с Милчо Левиев и с Йотос Киорцоглу от групата “ Human Touch ”.

Jazz Peak 2005 Концерт за Радой Ралин – Милчо Левиев, Симеон Щерев, Любомир Денев, Бадема, Венци Благоев, Митко Семов