УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Юнити закова височина от 52 километра в рамките на безпроблемен ракетен полет!

2
256
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: завръщането на кораба „Юнити“ след днешния успешен полет. Photo credit : Virgin Galactic

26 юли 2018 г. 22:24 ч.

Светослав Александров. Днес американската частна компания Върджин Галактик направи много голяма крачка напред към комерсиализацията на космонавтиката, след като корабът „Юнити“ от серията „Върджин Галактик“ проведе своя трети ракетен полет в пилотиран режим. Корабът бе управляван от летците-изпитатели Дейв Маккей и Майк Масучи, които го приземиха безпроблемно след мисията. 

В рамките на днешния тест бяха постигнати редица рекорди за програмата: двигателят работеше в продължение на 42 секунди, „Юнити“ бе ускорен до скорост два пъти по-голяма от тази на звука, а достигнатата височина бе 52 километра. Това е повече от половината път до т.нар. „линия на Карман“ – официалната международна граница между земната атмосфера и космоса.

Целите на „Юнити“ обаче са малко по-скромни – корабът ще се цели не в тази граница, а в 80-километровата граница, която се използва в САЩ за начало на космическото пространство и за която всеки човек, който я премине, получава значка и признание, че е астронавт. 

Дейв Маккей и Майк Масучи все още не са придобили тази чест, но не мога да не отбележа, че днешният полет беше рекорден за американски пилотиран летателен апарат след приключването на програма „Космическа совалка“. 52 километра от общо 80 са съществена част от разстоянието до космоса. „Юнити“ успя да достигне до т.нар. регион на мезосферата, който често пъти е наричан от учените с израза „игноросфера“, понеже е слабо проучен. Мезосферата не може да бъде достигната с реактивен самолет – рекордът за височина на такъв е постигнат през 70-те години от СССР, когато пилотът Александър Федотов успява да достигне максималните 38 километра със своя силно модифициран „МиГ-25“. Мезосферата не може да бъде достигната и с помощта на височинен балон – ето защо толкова трудно се изучава. За да полети човек в тази маргинално изучена атмосферна зона, наистина му трябва космически кораб с ракетен двигател. Чудесно е, че Върджин Галактик се справя с това! 

Вече изглежда почти вън от всякакво съмнение, че ако всичко мине наред и Върджин Галактик продължи да изпълнява полетите си със същата честота, както до този момент, до края на 2018-та година компанията ще обере лаврите за първата фирма в САЩ, провела пилотиран космически полет след края на програмата „Космическа совалка“ на НАСА. Да, основателят на компанията Ричард Брансън е многократно критикуван за това, че не е успявал да изпълни амбициозните си цели. Отлаганията наистина бяха големи през изминалите години, но вече фактите са си факти: от април до сега, в рамките на период, по-кратък от четири месеца, Върджин Галактик проведе успешно три ракетни полета. След всеки от тях бе достигана все по-голяма височина: първо 25, после 35 километра. Сега рекордът е 52 километра. 

Остават още само 28 километра… и пилотите на Върджин Галактик ще получат своите астронавтски значки. Наистина, да пожелаем успех на Върджин Галактик – компанията ще има нужда от него. Брансън е на финалната права… този път можем да го кажем със сигурност! 

За повече информация: Върджин Галактик

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/