Иде време за традиционния плувен маратон от Острова до Моста

2
156
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Юли върви към края си и наближава времето за традиционния плувен маратон от остров Света Анастасия до Моста. Тази година той ще се проведе на 10 август (петък). Отново е подготвен и сериозен награден фонд.

Откакто старата бургаска традиция бе възродена, всяка година 6400-те метра между острова и Централния плаж прекосяват десетки смелчаци – от ученици до над 60-годишни плувци. Изискванията към участниците са да имат навършени 12 години и да преминат успешно предварителен медицински преглед, който ще се извършва в деня на провеждането, от 7:30 часа сутринта край Морска гара.

Желаещите да участват трябва да подпишат декларация, че са в състояние самостоятелно да преплуват разстоянието. За тези, които са под 18-годишна възраст задължително се изисква съгласието и подпис на единия от родителите. Регистрацията на участниците ще приключи в 8:30 часа, след което те ще се отправят към остров Света Анастасия, където в 9:30 часа ще бъде даден и стартът на маратона.

Необходимо е участниците да си носят подходящи чанти, сакове, торби за прибиране на личните им вещи. Разстоянието може да бъде преплувано в свободно избран стил. Не се разрешава използването на помощни средства, като плавници, лопатки за ръце, дъски и външна помощ. Състезателите плуват самостоятелно към финала. При отклонение от маршрута съдиите от лодките  ще коригират участниците.

Времето за финиширане е фиксирано и е 1 час след финиширането на първенеца, в противен случай изоставащите биват прибирани от спасителните лодки и катери. Участник, който по време на преплуването се нуждае от медицинска или друга помощ, или желае да прекрати участието си, трябва да подаде сигнал с многократно движение на изпъната ръка от ляво на дясно.

Организаторите си запазват правото да не допускат до участие състезатели по усмотрение на организационния комитет. С оглед безопасността на състезателите, по време на маратона ще бъде осигурен реанимационен екип на вода, който ще придружава участниците по целия маршрут.

Класирането е до 6-то място отделно Мъже и Жени. Те ще получат следните парични награди: 1 място – 600 лв., 2 място – 300 лв., 3 място – 200 лв., 4 място – 150 лв., 5 място – 100 лв., 6 място – 50 лв. Освен това са предвидени и предметни награди. Всеки участник, преплувал разстоянието в отвореното време за финал, ще получи грамота.

Заявки за участие се подават до 8 август, включително, на адрес [email protected] или на телефони: 0899 965 554/ 0888239720. При лоши атмосферни условия Община Бургас си запазва правото да отменени старта на маратона, с оглед безопасността на състезателите.