Хората, които ядат портокали имат до 60% по-малко вероятност да развият макулна дегенерация

2
202
Добави коментар
stupid
stupid

Ново проучване показа, че хората, които редовно ядат портокали, имат по-малка вероятност да развият макулна дегенерация, отколкото хора, които не ядат портокали. Макулна дегенерация е дегенеративно заболяване на ретината, свързано с възрастта, което причинява загуба на централното зрение. Понастоящем няма лечение за болестта.

 

Учени от Westmead Institute for Medical Research са интервюирали 2856  австралийци на възраст над 50 години и са ги изследвали в продължение на 15 години, като са били питани за техните хранителни навици.

 

Изследването показа, че хората, които са яли поне по един портокал всеки ден, са имали повече от 60% намален риск от развитие на късна дегенерация на макулата 15 години по-късно, в сравнение с хора, които никога не ядат портокали.

 

Водещият учен в изследването, доц. Бамини Гопинат от Университета в Сидни, казва, че данните показват, че флавоноидите в портокалите изглежда, че помагат да се предотврати заболяването на очите. 

 

Флавоноидите са мощни антиоксиданти, които се намират в почти всички плодове и зеленчуци и имат важни противовъзпалителни свойства за имунната система.