Лястовица е свила гнездо в дома ви? Ето какво означава това!

5
167
Добави коментар
silvia007
silvia007

Предците ни са приемали птиците като божествени пратеници, а нерядко и като божества. Затова не е случайно, че пернатите са обвързани със суеверия поличби и обреди във всички краища на света.

Ако ви уцели изпражнение на птица…

Повечето хора по света вярват, че това е на добър късмет и богатство, които няма да загубите дори и ако бързо почистите нацапаното.

Стига да не сте на кораб – според моряците: птичите изпражнения не трябва да се почистват от плавателния съд, освен ако не го направи някой проливен дъжд, тъй като иначе ще бъдат сполетени от нещастие.

Проблем е, според британците, и ако ви е „украсила“ полска врана – за разлика от всички други птици – нейните изпражнения не са предзнаменование за радост, а са наказание.

Дива птица в дома не е на хубаво

Ако по някакъв начин в къщата ви се промъкне птица, то това вещае лош късмет, а според много вярвания – и смърт на някой от обитателите.

Но освен живите птици и всички техни изображения – във вид на картини, украса на тапети, декорация по съдове или статуетки също не е хубаво да „влизат“ в дома.

Лястовицата е на късмет

Но нищо не можете да направите, за да избегнете лошия късмет, който някои птици носят дори и само с това, че летят в близост до дома ви.

Тези опасни създания са косовете, които от древни времена са считани за вестители на смърт, както и кукумявки, врани, чапли и др.

Грачещ гарван в двора на къщата е предзнаменование на тежка болест, която ще сполети някой от живущите там.

А ако внезапно през прозореца влети гълъб, бъдете много внимателни, защото има суеверие, че това е знак, че може да възникне пожар.

Има и птици, чиито гнезда са щастлива поличба

Казват, че ако лястовичка или щъркел се засели на покрива на къща или в близост до нея, то това означава, че ще има мир и щастие за обитателите на този дом.

Лястовичката се почита като „стопанка“, затова е голям грях да се убие такава птичка. Тя, както и гълъбът, са особено любими на Бога. Ранното пристигане на лястовичките напролет означава щастлива и плодородна година.

А ако на Благовещение все още не са долетели лястовичките, това е поличба, че предстои студена, дъждовна и неплодородна година.

Гадания по звуците на птиците

Ако пойна птичка лети и издава звуци, това означава, че настъпват по-добри времена, пише „Журнaл за жeнaта“.

Но ако през деня до вас долети крясък от нощна птица, това не е на хубаво. Има значение и откъде се чува птичият глас. Ако е от север – това предвещава трагедия, но ако е от юг – това вещае успехи и богата реколта.

Дошлите от изток птичи песни са на романтични преживявания, а тези от запад – на късмет.

Всички тези вярвания обаче не важат за гласа на гарвана – от която и посока да го чуете, това винаги означава, че ви очаква лош късмет и нещастия, освен ако гарванът не е в близост до гнездото си.

И нещо любопитно…

В Уелс и до днес се разпространява поверие, че ако сляп човек опитоми гарван, птицата ще го научи как да си върне зрението. В Англия гарванът, считан почти навсякъде за зловеща птица, също се ползва със завидно уважение, защото според легендата именно в гарван се въплъщава крал Артур. Да стреляш по гарван, означава да стреляш в легендарния владетел и воин.

loading…