Фигурите Тел Брак – мистерия на повече от 5000 години

2
140
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Тези забележителни статуи с неестествено големи очи повдигат множество въпроси. Защо подобни фигури не са откривани никъде другаде по света? Какво изобразяват те?

Снимка: ww.bibliotecapleyades.net

Така наречените идоли от Тел Брак нямат аналог нито на друго място в Сирия, нито в цяла древна Месопотамия. Учените са на мнение, че те могат да разкрият важни аспекти от историята на региона. За съжаление, поради напрегната обстановка там, фигурите са в червения списък за застрашени исторически ценности в страната.

Откритите необикновени фигури са датирани към 3300 година преди Новата ера. Много от малките статуи са украсени с бижута, вълнообразни линии, които според учените символизират дрехи, някои са изобразени с деца, като всички са с неестествено големи очи.

Снимка: staticflickr.com

Засега не се знае много за произхода и предназначението на идолите от Тел Брак. Фигурите са изработени от черен и бял алабастър, с височина между 3 и 6 сантиметра, като отличителна черта са несъразмерно големите очи. Всички статуи са открити в Тел Брак, като повечето от тях са открити в храм наречен Храмът на очите.

Снимка: pinimg.com

Според някои историци и археолози идолите са били изработени с цел да бъдат използвани като дарове в различни церемонии и ритуали. Вярва се, че широко отворените очи символизират почит към боговете в изкуството от древна Месопотамия. С това учените си обясняват защо толкова много от фигурите са открити в Храма на очите – били са оставени като дар за боговете.

Древният град Тел Брак се намира в регион Хабур в Североизточна Сирия, на около 50 километра от модерният град Тел Брак. Разположен е в плодородните равнини близо до река. Преди около 7000 години това е било малко селище, което с времето се разраснало до един от най-големите и значими градове в Северна Месопотамия. През третото хилядолетие преди Новата ера градът носи името Нагар, след това и Навар, а Тел Брак е името, което носи днес.

Останки от древния град Тел БракСнимка: www.thoughtco.com

В древни времена градът е бил считан за международен кръстопът. Бил е дом на различни народи през вековете включително сириици, вавилонци, акади и митани. Смята се, че е изоставен приблизително 1000 години преди Новата ера.

Древният град за пръв път е заснет от въздуха от Пиер Поадебар през 20-те години на 20-ти век. Първите разкопки там са извършени в през 1937 и 1938 година. През 2011 година Британската академия на науките стартира финансиране на археологически разкопки в Тел Брак.

Снимка: ancientarchives.wordpress.com

Експерти от музея Фицуилям към университета Кембридж твърдят:

‘Въпреки че Тел Брак е град от Североизточна Сирия, украсата и архитектурата на Храма на очите има редица сходства с храмове от Южна Месопотамия като тези в древните градове Урук и Ериду. Символизмът свързан с очите е популярен в древни времена в цяла Месопотамия, като има свидетелства за него дори и в царски гробници. От друга страна обаче идолите от Тел Брак са уникални и нямат аналог нито в Сирия, нито в цяла Месопотамия.‘