Европейски лидери участваха в енергийна среща на върха в Лисабон

2
168
Добави коментар

Лидерите на Франция, Португалия и Испания проведоха тристранна среща в Лисабон, посветена на енергийни въпроси. В центъра на разговорите им са били начините за доставки на природен газ.

Франция, Испания и Португалия напредват с плановете си да диверсифицират енергийните си източници. Това може да означава по-голям внос на втечнен природен газ от САЩ. Различните възможности обсъдиха на тристранна среща в Лисабон френският президент Еманюел Макрон, испанският министър-председател Педро Санчес и португалският премиер Антониу Коща.

„Потвърдихме нашата ясна и амбициозна политическа цел – интерконекторите между Иберийския полуостров и Европа да се увеличат с 10% до 2020 г. и с 15% до 2030 г. Като първа стъпка за постигането на това, подписахме договор за 570 млн. евро за изграждането на електрическа връзка с Франция“, каза Антониу Коща, министър-председател на Португалия.

Голямата идея е да бъде построена инфраструктура, която да позволи да се внася, съхранява и пренася природен газ, включително по нови тръбопроводи.

„Фокусът е върху енергийната независимост и климата. И когато говорим за междусистемни връзки, мисля, че можем да изградим европейска стратегия“, заяви Еманюел Макрон, президент на Франция.

Стратегията би спомогнала да се намали зависимостта на Европа от руския газ.

„Има напредък относно желанието ни Европейският съюз да финансира и други проекти, които биха могли да бъдат завършени през следващото десетилетие“, каза Педро Санчес, министър-председател на Испания.

Трите страни гледат на газа като на временен заместител в контекста на все по-засиленото им преминаване от въглища към възобновяеми енергийни източници.