Неземна красота: България е пълна с райски кътчета, вижте само манастира край Одраница (ВИДЕО)

1
283
Добави коментар
slavchev
slavchev

loading…

Манастирът ,, Св. Св. Петър и Павел “ край село Одраница, Община Земен е едно райско място, което наистина си заслужава да посетите. П

очувствайте атмосферата и се потопете в магията на тази Света обител. Манастирът е една от перлите на Краищенското Светогорие – толкова е хубаво, че не трябва да го пропускате.

Село Одраница се намира на 901 м. надморска височина и е почти в средата на Ерулската планина. За древността му свидетелстват археологическите останки  при двете градища – едното при Любеновата махала, а другото при махала Орниче. Природните дадености от векове са определяли основния поминък на неговите жители – скотовъдство, пчеларство, земеделие и дърводобив. От 1882 година село Одраница е в пределите на Трънска околия, а по-късно е включено в Земенска община. Манастирът край селото е опожарен от турците и стотици години от него са били останали само руини. Напълно възстановен е през 2000 година и сега той живее нов живот.

Легенда разказва, че в селото някога е имало 40 свети места – църкви, манастири и оброчища.

В регистъра на Софийска митрополия е записано, че манастирът е построен наново през 1886 година от камък и дърво с дължина шест метра и височина три и половина метра. Иконите и иконостасът са изработени от братята Иван и Марко Николови Хаджиикономови от Банско. Днешният манастир е възстановен напълно през 2000 г. Първоначално след неговото повторно изграждне в него живее свещ. Стоян Манолов, а от 2006 г. игумен на манастира е отец Ефрем.