Ливърпул срази Манчестър Юнайтед. Джердан Шакири дебютира с гол и асистенция

2
202
Добави коментар

Димитър Дулички
29.07.2018

Ливърпул победи Манчестър Юнайтед с 4:1 в контролна среща, играна пред 100 000 души в Щатите. Головете за мърсисайдци отбелязаха Садио Мане (дузпа), Даниел Стъридж, Шей Оджо (дузпа) и Джердан Шакири. За Юнайтед точен след пряк свободен удар бе Андреас Перейра. Голямата звезда на вечерта бе новата придобивка на Ливърпул Шакири, който се отчете с гол след странична ножица, и асистенция за гола на Стъридж.

На вратата през първото полувреме бе младокът Камил Грабара. Пред него в защита действаха Рафаел Камачо, Рагнар Клаван, Върджил ван Дайк и Алберто Морено. Като дефанзивен полузащитник игра Фабиньо, а пред него бяха капитанът Джеймс Милнър и Адам Лалана. В предни позиции се подвизаваха Мохамед Салах, Садио Мане и Доминик Соланке.
След почивката играха Куейвин Келехър, Рафаел Камачо (Джо Гомес), Върджил ван Дайк (Педро Чиривея), Натаниъл Филипс, Алберто Морено (Андрю Робъртсън), Фабиньо (Марко Груич), Джеймс Милнър (капитан) (Къртис Джоунс), Джердан Шакири, Бен Уудбърн, Шей Оджо, Доминик Соланке (Даниел Стъридж).
Интересно бе да видим Къртис Джоунс на десния бек. Младокът се появи след почивката и се справи на ниво, като се отчете с едно опасно включване в атака.

Мачът започна с високо темпо и доста агресия от двата отбора. Ливърпул обаче бе по-добрия отбор и до края на двубоя щеше да обсипе вратата на Юнайтед с изстрели. Първото опасно положение бе в 9-ата минута, когато Мохамед Салах стреля с глава, но стражът на символичните домакини изби топката над вратата. При последвалия ъглов удар Върджил ван Дайк също бе близо до попадение, но играч на Юнайтед изби топката от голлинията. Правеше впечатление добрата игра на Рафаел Камачо. Младокът игра успешно както в дефанзивен, така и в офанзивен план. Като цяло, преди почивката, Ливърпул атакуваше почти изцяло отдясно. В 27-ата минута се стигна до първата дузпа за Ливърпул в мача. Димитри Мичъл не прецени добре позицията на Салах и го фаулира. Мане не сгреши от бялата точка и резултатът бе открит. Юнайтед се върна бързо в двубоя, след чудесен пряк свободен удар на Перейра, който не остави шанс на Грабара. В 37-ата минута мърсисайдци можеха да получат и втора дузпа, но главният съдия не уважи претенциите на Мане, че е фаулиран от Ерик Баи. Ливърпул атакуваше много повече, но малко късмет не достигна на отбора, за да се оттегли с аванс на почивката.

Жозе Моуриньо заложи на глуха защита след паузата и бе наказан. Даниел Стъридж изведе Ливърпул отново напред, като асистенцията бе дело на Джердан Шакири. Стъридж можеше да отбележи и второ попадение в срещата, но опасен него удар в 69-ата минута излезе в аут. В 73-ата минута се стигна до дузпа за нашия обор. Анди Робъртсън бе фаулиран в наказателното поле, опитвайки се да стреля. Шей Оджо се нагърби с изпълнението на дузпата и не сгреши. В 76-ата минута манчестърци имаха възможност да намалят изоставането си, но след добра намеса на Натаниъл Филипс се стигна до ъглов удар. „Черешката на тортата“ бе в 82-ата минута. Джердан Шакири стреля с ножичен удар и препарира стража на Юнайтед за 4:1. Асистенцията бе дело на Бен Уудбърн.

Статистиката от двубоя затвърждава категорично превъзходството на Ливърпул. Мърсисайдци са отправили 16 удара по посока на вратата на Юнайтед, срещу само 3 за противника, от които 9 точни (2 за съперника). Владеенето на топката също бе в наша полза – 65:35 процента. Подаванията бяха 624:346 отново в наша полза. Точността на подаванията бе 87:73 процента в полза на Ливърпул.

Това бе най-доброто представяне на мърсисайдци в контролните срещи дотук. Всички играчи се представиха на ниво и заслужиха победата. Юнайтед няма право да се оправдава, че са заложили на много юноши, тъй като в състава на Ливърпул също имаше много такива. Двата отбора сътвориха истинско дерби, пред 100 000 души, което ще се помни дълго време.

Репортаж от срещата – тук.

Следващата контролна среща на Ливърпул ще се изиграе в Дъблин и ще бъде срещу отбора на Наполи. Мачът е на 04 август от 20:00 ч. българско време. Очаква се тогава доста от звездите на отбора да се завърнат. Вероятно ще видим за първи път Алисон на вратата на „червените“.