Археологическият музей и улица в Созопол ще носят името на Божидар Димитров

1
119
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Тази сряда (1-ви август) близки, приятели и съграждани на професор Божидар Димитров ще разпръснат праха му в Созополския залив, край остров Свети Иван. Това бе последната воля на историка и родолюбец. Части от праха му бяха разпръснати в Македония, а друга бяха поставени в гроба на майка му в Созопол.

В същия ден, Общинският съвет на крайморското градче ще гласува и преименуването на Археологическия музей и улица в Созопол на името на проф. Божидар Димитров, информират от пресцентъра на Общината. Предложението за новото име на музея е на директора на Общински Културен институт „Музеен център“- Созопол Димитър Недев.

В мотивите си Димитър Недев посочва неоценимия принос на проф. Божидар Димитров – бележит учен, историк и политик, за опазване и популяризиране на културно- историческото наследство на гр. Созопол като част от националното и общоевропейско културно наследство.

Освен Археологическия музей докладната от кмета Панайот Рейзи е допълнена с предложение името на проф. Божидар Димитров да носи улица в Стария град на Созопол. Предложената улица се намира в Стария град, пресечка свързваща улиците „Аполония“ и „Кирил и Методий“ и на нея се намира музея „Старинен Созопол“, т.нар. бивша данъчна служба.