Злато, сребро и бронз за българските ученици от Международната олимпиада по химия

1
202
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Българските ученици от националния отбор по химия завоюваха златен, сребърен и бронзов медал на Международната олимпиада по химия (МОХ). В 50-ото юбилейно издание на най-престижното международно състезание по химия, което се проведе от 19 до 29 юли в Прага и Братислава, участваха над 300 ученици.

Нашият национален отбор по химия бе в състав:

* Петър Христов – ученик от СМГ „Паисий Хилендарски“, гр. София – златен медал; * Евгени Стателов – ученик от ЕГ „Пловдив”, гр. Пловдив – сребърен медал; * Камен Петров – ученик от НПМГ „Акад. Л. Чакалов”, гр. София – бронзов медал; * Денислав Станчев – ученик от ПМГ “Васил Друмев”, гр. Велико Търново.

Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева – преподаватели от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. България е редовен участник още от следващата 1969 г., която е проведена в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор са четирима на брой и се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда.

През 1971 г. и 1982 г. България е домакин на олимпиадата, припомнят от МОН.