Продължава тенденцията по намаляване на пътните произшествия в областта

1
174
Добави коментар

 

„През първото шестмесечие на 2018 година е налице спад с 5,6 % на регистрираните през периода престъпления спрямо същия период на миналата година”, това заяви на брифинг днес заместник-директорът на ОД на МВР-Сливен комисар Иван Русев.

Той отбеляза, че не се наблюдава изменение по отношение на средата на сигурност. Регистрира се спад при престъпленията против собствеността с 11 %, но се наблюдава ръст с 4 процентни пункта при общоопасните престъпления, сред които спадат управлението на МПС след употреба на алкохол или наркотици, както и притежанието на наркотични вещества.

Разкрити са всички тежки криминални престъпления, придобили широк обществен отзвук. Другото положително, което може да се отбележи за периода, е значителният спада при престъпленията, извършени от малолетни и непълнолетни, което може да се свърже с националната програмата по връщане  на децата в училищата, отбеляза комисар Русев.

Положителни резултати се отчитат при работата на мобилните екипи. От началото на проекта, реализиран по разпореждане на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, са осъществени 155 срещи с кметове, кметски наместници и граждани в малките населени места в областта и са отработени 48 сигнала. 

За месец юли проведените срещи са 15, като са получени сигнали  по отношение опазване на селскостопанската продукция, нарушения на Закона за движение по пътищата и други сигнали, които са предадени по компетентност на съответните институции.

По отношение на престъпленията по линия „Наркотици” и „Акцизи” от началото на годината са регистрирани 95 престъпления, свързани с наркотици. Престъпленията по отношение управлението на МПС след употреба на наркотици и упойващи вещества са се увеличили с 45,8 %. През 2017 те са били 96, през 2018 са 140, което е в резултат на завишения контрол.

При проведени специализирани операции са иззети 240 000 къса цигари без бандерол и 284 килограма тютюн. Комисар Иван Русев увери, че операциите по тези две направления продължават и през месец август.

През месец юли на територията на РУ-Сливен са регистрирани 36 кражби, от които 12 са разкрити.Регистриран е един грабеж и четири измами. Наблюдава се спад при грабежите и стабилитет при домовите кражби, това отбеляза началникът на районното управление в Сливен главен инспектор Димитър Кикьов.

По инициатива на РУ-Сливен предстоят съвместни проверки с Агенцията по безопасност на храните и Община Сливен за установяване на нерегистрирани  места за отглеждане на кучета на територията на общината. 

Извършва се контрол по регистрацията и движението на превозни средства с животинска тяга, свързани с промените в Наредбата за обществения ред на територията на община Сливен.

Проверяват се сигнали на граждани, във връзка с нощната тишина, касаещи работата на три заведения в града. Поради големия обществен отзвук и редица публикации в социалните мрежи са предприети действия, от страна на районното управление, за прилагане на всички законови средства, гарантиращи  спокойствието на гражданите и съответно санкциониране на нарушителите.

За месец юли в РУ-Нова Загора са регистрирани общо 45 престъпления, от тях 32 са разкрити. Разкриваемостта е 78 %. Тук се забелязва  увеличаване на престъпленията, извършвани от малолетни и непълнолетни. Като това са най-често престъпления с ниска обществена опасност.

Продължава ежедневния контрол по отношение на престъпленията по линия „Наркотици” и „Акцизи”. Ежедневни са специализираните операции по противодействие на престъпленията срещу собствеността и опазване на обществения ред на територията на квартал „Шести”, съвместно със служители на Зонално жандармерийско управление –Бургас, което води до най-ниската нива на регистрирани престъпления в този квартал. 

Началникът на сектор „Пътна полиция”-Сливен главен инспектор Илиян Николов отбеляза сериозен спад при регистрираните пътни произшествия за месец юли спрямо тези за същия месец на  2017 година. Общо регистрираните ПТП за този месец са 66, през 2017 те са били 98. 

Тежките ПТП са с 14 по-малко. За юли 2018 те са 7, докато за 2017 те са били 24 с 3 убити и 25 ранени. Този месец има един загинал и 8 ранени. Този спад, според гл.инспектор Николов, се дължи на ефективната работа на пътния контрол, мобилните камери за видеонаблюдение и съвместната работа с охранителна и териториална полиция на районите управления.

Това е видно и от статистиката за административно наказателната дейност. От началото на юли установените нарушения са 3526, са същия период на 2017 те са били с 1241 по-малко.

Двойно увеличение са наблюдава и при издадените електронни фишове за нарушаване на скоростта. Този месец те са 1824, докато за юли 2017 те са били 963. Продължава работата на Пътна полиция и през следващия месец по националните кампании „Ваканция” и „Безопасно лято”. Тази седмица се извършва контрол на товарни автомобили и автобуси по линия на TISPOL, като за месец август предстои кампания по контрол на скоростта.

За разлика от други години този месец е значително по-спокоен по отношение на възникналите пожари на територията на област Сливен, това заяви главен инспектор Андрей Алексиев, началникът на сектор „Пожарогасени и спасителни дейности” към Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Сливен.

От началото на месеца са ликвидирани 65 произшествия, като за  юли 2017 те са били 136. Възникналите пожари са 44, спрямо 115 за 2017 година. От тези 44 пожара с нанесените материални загуби са само 9. 

Извършени са 21 спасителни и помощни дейности. Намалението на произшествията се дължи основно на намалените пожари в открити площи, които основно се влияят от метеорологични  условия.

Главен инспектор Алексиев допълни, че в началото на учебната година предстоят регионалните състезанията „Млад огнеборец”. В момента тече конкурса за рисунка „С очите си видях бедата”, като в края на август и началото на септември рисунките ще бъдат оценени, като някои от тях ще бъдат представени на национално ниво.

 

https://dariknews.bg/regioni/sliven/prodylzhava-tendenciiata-po-namaliavane-na-pytnite-proizshestviia-v-oblastta-2111795