Болният Петър, който беше оставен пред вратата на Борисов, разкри какво са си казали с премиера!

1
129
Добави коментар

18-годишният Петър, който беше оставен от родителите си пред Министерски съвет на грижите на премиера, разказа какво и как си е говорил с Бойко Борисов.

Той и баща му Емил коментираха пред Нова телевизия наболялата тема с протеста на родителите на деца с увреждания.

„Исках да проведем един нормален и смислен разговор по един доста голям и наболял проблем. Поздравихме се, седнахме и той ми каза, че мога да говоря свободно, да изкажа проблемите си. Аз започнах да говоря и се случи така, че проведохме един нормален човешки разговор”, разказа прикованият в инвалидна количка младеж. Баща му Емил добави, че след като Борисов разговарял известно време с момчето, той изпратил да повикат родителите и диалогът продължил.

„Нещата излизат извън контрол. Хората няма как да се справят. Дори елементарни нужди няма кой да поеме на тези хора”, разкри той част от разговора си с премиера. Емил категорично отрече слуховете, че бил получавал пари за нестандартния си протест пред Министерски съвет. По думите му, у нас няма достатъчно специалисти за рехабилитация, които да знаят какво правят. Петър например има нужда от езда, „но въпросът е не просто да го качим на кон и да се вмирише, а да има смисъл”. „Ние сме принудени да просим пари. А нещата са измислени, няма нужда да откриваме топлата вода. Дори копи-пейст на системата в друга държава пак става”.

Петър разказа още, че е приет да учи социална педагогика.

Мотивиран е от факта, че разбира много добре проблемите на хора със специални нужди. На въпрос дали не иска да отиде в чужбина, където ще получи по-добра грижа, младежът отговори отрицателно. „Бях 45 дни във Виена, видях реално тяхната система на работа. Видях тяхната болнична среда, изобщо тях като общество. Но смятам, че всяко общество трябва да си изгради своя собствена система и да се чувства добре. На мен не ми беше добре, защото аз не съм участвал в изграждането на тази система и на мен ми е непонятно”, каза той. Баща му Емил, обаче, обмислял сериозно възможността за напускане на страната.

 

loading…