Защо трябва да пием вода докато сме пред компютъра

2
233
Добави коментар
pokerbox
pokerbox

Прекъсваме ежедневната ви доза новини от света на гейминга с кратка статия защо е важно да сме хидратирани, когато стоим повече време пред компютъра.

Искам да започна с това, че най-вероятно ще си кажете – “Ей, прекрасни хора от HaveFun TV, нали това тук е медия за гейминг, електронни спортове и дигитална култура? Защо ми е да чета статия за пиенето на вода със здравна информация?”. Да, прави сте, но вярвам, че тази информация е важна за всеки един от нас, който прекарва повече време пред компютъра – независимо дали в игра или работа. Именно заради това и нашите приятели от Twitch имат и Stay Hydrated Bot, който напомня на стриймъра (и чата), че трябва да се хидратират.

Всички знаем, че е полезно да пием вода и трябва да приемаме поне по 2 литра на ден. Особено сега в летния сезон и жегата (добре де, още не сме я усетили напълно с дъждовете, но ще дойде!). 

Да започнем с базовите неща:

Колко вода трябва да пия на ден?

Както споменах по-горе, навсякъде се върти правилото, че трябва да консумираме по определено количество течности всеки ден. Мъжете трябва да пият по 3 литра (около 14 чаши), а жените по 2.2 литра (около 10 чаши). Децата от 9 до 13 години около 2.5 литра на ден, а малките деца между 1.3 и 1.7 литра. Това са общи насоки, наложени от нашите любимци от Световната Здравна Организация. Повече за техните дейности… тук.

Този прием на течности включва всякакви видове напитки (кафе, сокове, безалкохолни и др.) и храните, които консумираме – средно, получаваме 20% от нужните течности от храната си – плодове, зеленчуци и т.н. 

! Тук е важно да кажа, че енергийните напитки и кафето имат диуретични свойства и реално повече ни дехидратират, отколкото обратното. Затова е важно когато ги консумираме да пием повече вода с тях.

След малкото отклонение да продължим – важно е да се вземат различни фактори под внимание когато искаме да преценим правилното количество течности, които трябва да приемаме ежедневно. Основните фактори са пол, тегло, физическа активност и климат. Тоест, ако живеете на по-топло място (или е летен сезон), както и ако спортувате и се движите редовно – трябва да увеличите приема си на вода с 2-3 чаши на ден.

Добавям и един базов калкулатор, който да ви ориентира колко вода трябва да пиете спрямо теглото ви:

Всяко нещо с мярка – дори и водата

Още една бележка: Хубаво е да имаме ориентир, защото ако пък ПРЕКАЛИМ с пиенето на вода, можем да си докараме неприятности, по-конкретно водна интоксикация.

Колко вода е твърде много?

Водната интоксикация (или свръххидратация) възниква, когато се приема повече вода, отколкото бъбреците могат да премахнат чрез урината. Освен количеството вода, по-важният фактор тук е времето за прием. Рискът е много по-голям ако се пие много вода в кратък период от време.

Симптомите могат да се появят при консумацията на 3-4 литра вода в кратък период от време. За сравнение, бъбреците могат да премахнат около 20-28 литра вода на ден, но не повече от 0.8 – 1 литър на час.

И да, има смъртни случаи вследствие на прекаленото пиене на вода. Но нека да се върнем на по-приятната тема.

Защо трябва да пием вода когато прекарваме повече време пред компютъра (и не само)?

Пиенето на вода ни помага за концентрацията

Почти целият ни мозък е съставен от… вода. По-точно цели 73%. Ако пием вода редовно, ще се погрижим да имаме повече енергия, да помним по-добре, да се фокусираме по-лесно и като цяло да се концентрираме добре върху задачите си. Това е изключително полезно не само в ежедневието ни, но и като играем.

Намаляват главоболието и болката в гърба

Много често главоболието, мигрената и болките в гърба са причинени от дехидратация. Когато пием вода редовно избягваме (или поне намаляваме) тези неприятности.

Подобрява настроението ни

Хе-хе, точно заради това като потърсите stock картинка на човек, който пие вода е винаги усмихнат! Шегата настрана, щом сме добре хидратирани и тялото ни се чувства добре, това се отразява и на настроението ни. Изводът е – пийте вода, за да не се ядосвате на загубите онлайн или на шефовете.

Облекчава умората

Един от първите признаци на дехидратация е умората. Ако по средата на деня не се чувствате в кондиция и сте уморени, най-вероятно е защото не пиете достатъчно вода. Ако нямате достатъчно вода в организма ви, то нивото на обема на кръвта спада. Когато това се случи, сърцето ви работи много повече, а останалите ви органи работят с по-малка ефективност. Именно заради това, когато почувствате умора пред компютъра (и не само) – помислете си за 1-2 чаши вода вместо енергийна напитка или кафе.

Помага за фигурата ни

Разбира се, това изглежда близко до ума – ако заменим калоричните безалкохолни напитки с вода – ще свалим килограми. Не само! Редовният прием на вода подпомага на цялата ни храносмилателна система от-до. Няма да изпадам в подробности.

Прави мускулите ни по-еластични и смазва ставите ни

До този момент на статията вече сигурно се чувствате като някакви машини, които сами четат за поддръжката си. Но в крайна сметка е така – тялото е една машина, която трябва да се поддържа! Да, познахте – водата е полезна за двигателната ни система. Приемането на повече вода намалява крампите (да, онези болезнени мускулни спазми) и ставите ни се чувстват по-добре.

Подобрява имунната ни система

Да, приемането на здравословни количества вода намалява шанса да се разболеете от досадна настинка или вирус!

Надявам се да съм ви била полезна. Ако и вие искате да стоите хидратирани – можете да разгледате различни приложения за телефон, които да ви напомнят да пиете вода.

Пример за Android

Пример за iOS

 

Снимки: Pexels