НАП с нови банкови сметки от утре :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
224
Добави коментар

Нови банкови сметки на десет от своите офиси, включително тези в София, въвежда от утре НАП. Причина за смяната е обединяване на обслужващата банка на данъчните с друга кредитна институция.

По новите сметки ще се нареждат плащания от граждани и юридически лица освен в София, също така в София област, Габрово, Добрич, Кърджали, Монтана, Перник, Русе, Стара Загора и Ямбол.

„Промяната засяга близо милион фирми и физически лица, но реално не се променя нещо кой знае какво освен номерата на банковите сметки на тези десет офиса“, заяви Росен Бъчваров, говорител на НАП.

Плащането онлайн през сайта на НАП ще остане без такси, няма да се таксуват и плащания от посттерминали в офисите на данъчните. В случай, че потребители се объркат и платят данъците си по старите сметки това няма да е фатално поне в началото.

 „Банките в някакъв разумен срок ще приемат такива плащания, но разбира се това към което се стремим и ние и обслужващите банки е да започнат плащания от утре по новите банкови сметки“, каза още Бъчваров.

Непризнаването на дадено плащане също така няма да има тежки последици за данъкоплатците.

„Моментът, в които промяната става е един от най-слабо натоварените по отношения на плащания, 14-то число е крайната дата за плащане на ДДС, 25-то на осигурителните вноски“, допълни говорителят на НАП.

От НАП са изпратили съобщение за новите сметки на всички засегнати клиенти.