СГП внесе обвинителен акт за „купуване на гласове“ срещу двама мъже

1
87
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес, 31 юли 2018 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в  Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу двама мъже за нарушаване на изборните права на гражданите по време на кампанията за парламентарни избори през 2014 г. Подсъдимите били регистрирани като кандидати за народни представители от ПП ДПС в тридесет и първи избирателен район – Ямболски, включващ общините: Ямбол, Болярово, Елхово, Стралджа и Тунджа.

Двамата обвиняеми са предадени на съд, затова, че през периода 5 септември – 5 октомври в ромската махала в Ямбол двамата купували гласове срещу суми от порядъка на 20 до 50 лева за глас. Единият от подсъдимите водел тетрадка, в която отбелязвал на кое лице каква сума е обещана и колко члена от съответното семейство ще гласуват.  Възползвайки от личните си познанства в квартала, той ангажирал и други лица, които да мотивират своите съграждани да гласуват срещу заплащане.

Преди изборния ден част от свидетелите по делото били поканени от кандидат-депутатите в заведение в града и там единият от тях предоставил сумата от 2000 лв., която била разпределена между лицата, като поел ангажимента за изплащане на остатъка от обещаната сума след изнасяне на  резултатите от изборите.

Спрямо него са повдигнати три обвинения по различни състави на престъпление по чл. 167 от  НК, като ако бъде признат за виновен би могъл да получи едно общо най-тежко наказание от една до шест години лишаване от свобода и глоба от 5 000 лв. до 20 000лв. /съгласно действащата към онзи момент редакция на Наказателния кодекс/.

”Колегата му” е обвинен за едно деяние по чл. 167, ал.3 от НК, извършено в съучастие с Илия И., и ако бъде признат за виновен би могъл да получи наказание  от една до шест години лишаване от свобода и глоба от 5 000 лв. до 20 000лв. /съгласно действащата към онзи момент редакция на Наказателния кодекс/.

По отношение на двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка“.