Грозотата е висша форма на изкуство: Maison Margiela Fall 2018 Couture Collection

1
97
Добави коментар
svetla58
svetla58

Гледайки размазаните цветове и разкривените форми, неясните образи и различните отрязъци от дрехи на всички ни става ясно за кой точно гении на модното изкуство говорим. Новата колекция на френската модна къща Maison Margiela е изцяло подчинена на светосхващането и идеологията на творческия директор на марката John Galliano и това си проличава, както в най-малкия детайл, така и в цялостната визия на моделите.
Maison Margiela Fall 2018 Couture Collection или както я нарича самият Galliano – Artisanal, е дълго мислена, високо концептуална колекция, която представлява „суровата, сурова, неразредена същност, парфюма” на къщата.

Винаги е завладяващо да гледаш творбите на този Бог на модата, защото те до съвършенство предават творческия му ум в делата му. Въпреки че многократно е очернян за изложения като това, тези подводни камъни никога не са забавяли стремглавото му плаване в необятния океан на модата, вселената и неговото съзнание и подсъзнание. Той самият преживява идеите си и ги претворява във форми, пластове, движения и цветове. Рядко е разбиран и често е пръскан с черна боя. Но никой ли не осъзна колко, всъщност, му отива черното?

В динамичната му презентация, работните методи haute couture са обърнати на показ – в разкриването на интерфейса, магическите зашивания, които се вписват в конструирането на мъжкото сако или похватът – дрехи да се наслагват върху други дрехи, а те – върху трети и всичко това се носи от един модел. Или полите, носени с главата надолу; дрехи, облечени с гърба отпред. Облеклата са смачкани и разбити, мутирали и засенчени отвъд конвенционалното разпознаване. Дори косата е уловена в тези прозрачни тъкани.

Концепцията за наслагване е гръбнакът на тази колекция, тъй като Galliano бе привлечен от идеята за „да си създадеш свой собствен свят в свят, който не е много хубав в момента”. Още от времето му в Dior и пролетната му колекция Clochard на 2002, креативната личност на Galliano не се побира в никакви познати рамки и търси нови хоризонти, които да „загрози”. Той продължава да намира вдъхновение от маргинализираните хора, които „не искат да живеят в границите на обществото” и, които се обличат на слоеве с „най-ценното, което притежават”. „Ние всички днес сме номади. Движим се в племена.”

Той нарича творението си „номадски блясък” “и използва електрифицираща палитра “техно сорбет”, за да укроти естествените цветове на утилитарните материали. С предпазливост или с комфортно неудобство там видяхме слоеве и слоеве от ватирани спални чували и панели от вата, изработена от преработени тъкани, подплатени одеяла, за да се разширят и предефинират силуетите. В духа на Margiela, изрезките от текстилни изделия от луксозните къщи са пренасочени в пачуърк облекла, а своето място под светлините на прожекторите намери и китайската техника Ge Ba, която представлява свързването на материи чрез оризово лепило.

Вдъхновен от младите асистенти и стажанти, които го обграждат в къщата и тяхната зависимост от технологиите и, воден от идеята да носиш целия си свят в/с теб, Galliano добави аксесоари за виртуална реалност във винтидж форми, постави iPad в огромни практични торбички и iPhone, сложно прикрепени към глезена, така че, минавайки по подиума, манекените да могат да заснемат първия ред в реално време.
Слагаме черна точка на тази колекция, защото, дори и да намираме логика в цялата тази грозота, тя не става по-смислена и по-красива. Само сега. Само този път. Молим за извинение.

Редактор: Марина Делева

Етикети:
Artisanal, Dior, Haute Couture, John Galliano, Maison Margiela, Maison Margiela Fall 2018 Couture Collection, неясни образи, размазани цветове и разкривени форми