Ако обичате да си пийвате на плажа, след като прочетете това, едва ли вече ще го правите

2
151
Добави коментар
slavchev
slavchev

Специалистите отправят поредното предупреждение за всички, които са на почивка на морския бряг. А именно – кога съчетаването на горещината на плажа и „охлаждането” с алкохол може да се окаже доста опасно за здравето. Въпреки общоприетия съвет в часовете между 12 и 17 да си почиваме в хотела или поне на сянка, на морския бряг има доста хора. И много от тях, за съжаление, не само не правят опит да се спасят от палещите слънчеви лъчи на сянка, но се и опитват да се „охладят” с алкохолни напитки.
До какво може да доведе това неразумно поведение?

„Жаждата не може да се утоли с алкохол”, категорични са медиците. Дори статистиката го потвърждава: голям процент от удавените в морето хора са се намирали в алкохолно опиянение. Жегата е опасна за организма сама по себе си, обясняват медиците: сърцето бие по-често, съдовете се разширяват, за да доставят повече кръв към горните „прохладни” слоеве на кожата. Когато това е недостатъчно, организмът започва да се изпотява, което значи да се обезводнява. Прегряването може да провокира главозамайване, главоболие и припадък. При топлинен удар освен всичко друго се нарушава и яснотата на мислене, а температурата на тялото се повишава до 40 градуса”.

Според лекарите горещината засилва токсичното действие на алкохола, дори той да е в минимални количества. Високата температура спомага за повишаване на отделянето на пот. В резултат на това нараства потребността от още по-голямо количество течности. Утолявайки жаждата с алкохол, човек понася много по-зле горещината и само отлага времето за настъпване на топлинен удар.
Алкохолът повишава кръвното налягане и създава допълнително натоварване за съдовете и сърцето. Освен всичко друго основната опасност от напиването в горещината се заключава в това, че в състояние на опиянение е по-трудно да разграничите симптомите на прегряването (главоболието, сухотата в устата, прилошаването) от класическите алкохолни симптоми. Ако се напиете бързо, може и съвсем да не забележите тези наистина тревожни признаци. По тази причина човек се напива много по-бързо, отколкото си е мислел. Много хора смятат, че чаша ледена бира или сайдер на плажа ще им помагат да се охладят. Но това е лъжливо твърдение. След чаша бира или слабо вино (сайдер) температурата на тялото действително се понижава, но след това леко нараства.

ричината е не само в разширяването на кръвоносните съдове и повишеното отделяне на пот, които се провокират от алкохола. Причината е по-скоро в поведението на човека: когато стане горещо, той несъзнателно търси начини да се „поизстуди и охлади”.

Медиците обясняват, че в горещото време могат да възникнат мънички тромби, най-често в кръвоносните съдове на краката. Тези съсиреци кръв заедно с общия кръвоток попадат в сърцето или мозъка и могат да предизвикат запушване на малките кръвоносни съдове. Най-тежките последствия от това са инфарктът и инсултът. А животът на невроните в главния мозък от момента на прекратяване на кръвотока по мозъчния съд е броени минути. Алкохолните и енергийните напитки са бомба със закъснител. Кофеинът и алкохолът в горещините отначало увеличават работоспособността на организма, но след това го водят до рязко изтощение, принуждавайки го при това да губи много течности.

Действие на спиртни напитки:
Водка и ракия. Повишава се кръвното налягане, учестява се пулсът, кръвоносните съдове се разширяват, в кръвта се повишава съдържанието на адреналин и норадреналин, променя се концентрацията на глюкоза, започва ускорена изработка на стомашен сок, появява се кислороден глад на мозъчните клетки.

Бира. Разширява големите и свива малките кръвоносни съдове, повишава кръвното налягане, учестява сърцебиенето, затруднява дишането, могат да се появят болки в сърцето. Появяват се отоци по краката. В повечето случаи човек започва да „затъпява”.

Вино. Тази напитка действа по различен начин на кръвоносната система, зависи от това дали виното е сухо или трапезно, бяло или червено. Във всички случаи се отразява негативно на общото състояние на организма. Бързо настъпва умора, притъпява се вниманието.

И храната подпомага бързото напиване
Оказва се, че причината за бързото напиване е не само в количеството и качеството изпит алкохол, но зависи и от продуктите, които сте си сложили „за мезе”.

Мазното месо и пушените месни продукти. Когато сте на трапеза с приятели и близки, черният дроб е принуден да работи в засилен режим, за да обезврежда токсините, които постъпват в организма както с големите количества не много здравословна храна, така и с алкохола. Всичко мазно и пържено удължава действието на алкохола и това е допълнително натоварване не само за черния дроб, но и за стомаха и жлъчния мехур.

Грозде, диня, пъпеш. Алкохолът в съчетание с плодове засилва процесите на ферментиране, защото в организма постъпва повече захар. Тези продукти не бива да се съчетават с алкохол, а също така мангото и грейпфрутът. Имайте предвид, че именно грейпфрутът блокира чернодробните ферменти, които разтварят отровните, токсичните вещества в организма. Така спиртът остава дълго време в организма в неразтворен вид и в крайна сметка може да доведе до алкохолно отравяне.

Пресните домати. Те съдържат органични киселини и в съчетание с алкохол, особено с водка, провокират метеоризъм и други храносмилателни проблеми. Сосовете обаче, кетчупът и доматената паста не оказват такъв ефект, затова тях, както и доматен сок можете да употребявате.

Сладкиши. Алкохолът и захарта се преработват практически по един и същи принцип, но организмът първо обработва захарта, защото тя е енергийно по-ценна, докато алкохолът се разтваря по-бавно. В резултат на това произтича отделяне на инсулин в кръвта, бързо напиване и отвратителен махмурлук, тъй като организмът вече се е отровил от токсичните вещества от алкохола. Дори и шоколадът не е за препоръчване, защото наред с алкохола натоварва много задстомашната жлеза.

Газирани напитки и енергийни напитки. Категорично не трябва да пиете алкохол със сокове, газирани напитки със захар и енергетици. Газираното дразни стомашната лигавица и повишава скоростта на усвояване на алкохола. Резултатът е бързо напиване и тежък махмурлук. Енергийните напитки съдържат много кофеин и захар. А съчетанието на алкохол и кофеин може да доведе до повишено артериално налягане, дори до инфаркт и инсулт.

Кафе. Въобще алкохолът не бива да се съчетава с горещи напитки, а навикът да добавяте коняк в кафето може да провокира хипертонична криза и спазми на мозъчните съдове.

Какво да предприемете на другата сутрин?
Много често махмурлукът не може да бъде избегнат. Ако сте на почивка и имате възможност да си отспите, да „проспите” неприятните симптоми, това е добре. Диетолозите предлагат да избягвате мазната храна, въпреки че точно тогава най-много ви се яде мазничко. Хапвайте по малко и пийте повече обикновена вода. Вече има доста голямо разнообразие от хапчета против махмурлук, които обаче не са кой знае колко ефективни. Повечето от тях съдържат сода в състава си, която балансира киселинната среда, аспиринът действа агресивно като дразнител. Имайте предвид, че по-полезни и ефективни са абсорбиращите средства. Те помагат бързо да изкарате от организма останалия алкохол: най-добре е да ги пиете още вечерта преди сън, но и на сутринта ще ви помогнат.

Кафето обезводнява, стеснява кръвоносните съдове и повишава кръвното налягане. Ако и след едно кафе не се ободрите, изпийте чаша обикновена вода. И не на последно място, не се насилвайте следобед или вечер да наваксате пропуснатата сутрешна тренировка. На организма са му нужни сили, за да преработи вредните вещества, а упражненията само отнемат тези сили.

Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: zdrave.to

Харесване на това:

Харесвам Зареждане…

Свързани