Гореща вълна вдига живака до 50 градуса в Южна Европа

2
123
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Метеорологичните аномалии това лято продължават. Гореща вълна връхлита Южна Европа. Очакванията са живакът да стигне до 50 градуса на места. В Испания предупреждението е за екстремни жеги до края на седмицата. Понижение на температурите се очаква едва в края на уикенда.

Причината за необичайно високите температури са въздушни маси от Африка, които вече навлязоха в Европа. Те ще се отразят както на средиземноморските държави, така и на страните от Централна Европа, пише “Guardian”. Властите в Испания вече издадоха препоръки за гражданите да приемат достатъчно течности, да не прекарват продължителни периоди навън, да ограничат физическата си активност и приема на алкохол и кофеин.

Ако това се случи, ще имаме рекорд за Европа. Досега термометрите са скачали само до 48 градуса в Гърция през 1977 година, на територията на днешна Босна – 46,2 градуса през 1901 година, Италия – 47 градуса през 2007 година, Испания – 47,3 градуса през 2017 година и Португалия – 48,5 градуса през 2003 година, предава NOVA.